null Beeld

Op deze manier lunchen is nóg slechter dan achter je bureau eten

We weten allemaal dat lunchen achter je bureau niet gezond is. Je bent totaal niet met eten bezig, waardoor je alles maar naar binnen schrokt. Maar wist je al dat déze manier van lunchen ook niet goed voor je is?

Demi Schoenmakers

Om zo min mogelijk tijd te verliezen, eten veel mensen tussen de middag achter hun bureau. We weten dat dit niet goed is voor je, maar toch blijven we het doen.

Overeten

Maar er is een andere lunchgewoonte die volgens dit onderzoek nóg slechter blijkt te zijn dan achter je computer eten. En dat is rondlopen tijdens het eten. Volgens de University of Surrey zou wandelend lunchen een negatief effect hebben op de keuzes die je later op de dag maakt. Je hebt niet het gevoel dat je vol zit of genoeg gegeten hebt, waardoor je later op de dag meer gaat snacken.

Focussen

Het onderzoek is gedaan onder een groep vrouwen. Een deel wilde graag afvallen en het andere deel had niet die intentie. Ze werden allemaal geanalyseerd terwijl ze in drie verschillende scenario's gingen eten: tijdens het tv kijken, al wandelend en rustig zittend waarbij ze zich focusten op het eten. Daarna kregen ze wat vragen en werd hen nog wat extra lekker eten aangeboden.

Aandacht

Het resultaat? Iedere vorm van afleiding kan tot 'overeten' leiden. Dit houdt in dat je uit gulzigheid te veel gaat eten. Je eet dus meer dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. "Je vol voelen is niet aleen het resultaat van een seintje naar je hersenen. Het is ook een perceptie die kan worden beïnvloed door emoties en afleiding", legt professor Jane Ogden uit. Als we eten terwijl we afleiding hebben van onze computer, een gesprek of het lopen, voelen we ons minder snel vol omdat onze aandacht niet op de maaltijd ligt.

Afleiding

Wat opvalt, is dat vrouwen die een rondje hebben gelopen tijdens de lunch, uiteindelijk wel 5 keer meer chocolade hebben gegeten dan de andere deelnemers. Dat wandelen slecht is tijdens lunch zou ermee te maken kunnen hebben dat wandelen een nog grotere vorm van afleiding is dan stil achter je bureau zitten. "Bovendien kan wandelen gezien worden als actieve bezigheid waardoor het extra eten, onbewust, als een beloning wordt gezien."

Afwisselen

Wandelen is wel hartstikke gezond om tijdens je lunchpauze even te doen, helemaal als je de hele dag stil zit. Maar je kunt dus beter van tevoren eerst even je boterhammen op je gemakje aan tafel opeten. Daarna kun je alsnog naar buiten voor een korte wandeling om al het eten te laten zakken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden