null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op déze onverwachte leeftijd hebben vrouwen het beste zelfbeeld

Ouder worden, rimpels, grijze haren: de meeste vrouwen staan er niet om te springen om er ouder uit te gaan zien met de jaren.

Coks DondersGetty Images

Maar toch heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen het beste zelfbeeld hebben als ze zestig jaar zijn. Je leest het goed. Sterker nog, een wetenschappelijke paper in the Journal Psychological Bulletin heeft aangetoond dat deze positieve gevoelens nog wel tien jaar kunnen blijven hangen.

Stabiele periode

“Wanneer volwassenen in het midden van hun leven zijn, gaat dat meestal hand in hand met stabiele omstandigheden op gebied van liefde en werk. Tijdens die periode gaan veel mensen meer energie steken in hun sociale rollen, wat een positief effect kan hebben op hun zelfbeeld,” stelt Ulrich Orth, co-auteur van de studie en professor psychologie aan de universiteit van Bern in Zwitserland.

Ulrich Orth doelt hierbij op het feit dat mensen rond de zestig vaak in de piek van hun carrière zitten en dus bijvoorbeeld een verantwoordelijke baan kunnen hebben als manager of directeur. Daarnaast hebben ze een goede band met hun partner en hun eventuele kinderen bereiken de leeftijd waarop ze hopelijk verantwoordelijke en zelfstandige volwassenen geworden zijn.

Zestig = Zalig

Het onderzoek is gebaseerd op maar liefst 191 onderzoeksartikelen over het menselijk zelfbeeld, waardoor de informatie van ongeveer 165.000 mensen gebruikt is. Daaruit werd duidelijk dat het zelfbeeld van mensen begint te groeien wanneer ze tussen de vier en elf jaar oud zijn. Daarna blijft dat beeld hetzelfde in de pubertijd en dat is opmerkelijk: hoewel vaak gedacht wordt dat het zelfbeeld van pubers afneemt, blijkt dat dus niet waar te zijn. Na de puberjaren groeit het zelfbeeld weer, tot men een jaar of dertig is.

Het absolute hoogtepunt blijkt dus rond het zestigste levensjaar te liggen, maar na een jaar of tien zakt het zelfvertrouwen weer: "Een oudere leeftijd gaat gepaard met het verliezen van sociale rollen. Een leeg nest, in sommige gevallen het verliezen van een partner. Het zijn stuk voor stuk situaties die ervoor kunnen zorgen dat ons zelfbeeld vermindert", legt Orth uit.

Leve de rimpels! Of toch niet? Wij vroegen vrouwen wat ze vonden van cosmetische chirurgie:

Altijd lekker, een box vol met Nivea-spullen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden