null Beeld

Opgelet: hackers zetten ‘zoekmachine’ met wachtwoorden Nederlanders online

Wachtwoorden van zo'n 3,3 miljoen Nederlanders komen vandaag op straat te liggen. Nou ja, eigenlijk staan die gelekte wachtwoorden al heel lang ergens online, maar een hacker publiceert vandaag een zoekmachine waarmee de lijst met wachtwoorden heel makkelijk te doorzoeken is. Een soort 'Google voor wachtwoorden' dus.

Daphne Dorgelo

De hacker, genaamd d0gberry, heeft een zoekmachine gemaakt waarmee je gelekte wachtwoorden van onder meer LinkedIn, Dropbox, Playstation en eBay kunt doorzoeken. Vanmiddag komt deze site online, meldt AD.

Checken

Wil je kijken of jouw wachtwoord ook gevonden kan worden met de nieuwe zoekmachine? Bekijk het hier: deze website geeft aan of je wachtwoord ooit is gelekt bij een hack. Is dit vrij recent gebeurd? Dan wordt geadviseerd om je wachtwoord bij die website direct te veranderen, maar ook bij alle andere websites waarbij je hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Gepubliceerd

De wachtwoorden die vanmiddag gepubliceerd gaan worden, blijken al eerder gepubliceerd te zijn, maar waren tot nu toe lastig te vinden op internet. Maar nu is dat anders. De hacker maakt de wachtwoorden toegankelijk middels een 'zoekmachine'.

De dupe

Belangrijke Nederlandse (overheids)organisaties en bedrijven zijn vooral de dupe. Ook staan er parlementariërs en BN’ers in de zoekmachine. "Schrikken, want deze wachtwoorden gebruikte ik voor andere accounts nog steeds", zegt ex-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen bij AD.

Wat nu?

Criminelen kunnen de mailadressen en wachtwoorden uit de zoekmachine nu makkelijk gebruiken om bijvoorbeeld persoonlijke informatie te verkrijgen of online aankopen met jouw account te doen. Onbekenden kunnen bijvoorbeeld met jouw gelekte wachtwoord inloggen op webwinkels als wehkamp.nl en daar artikelen bestellen, en die spullen naar een ander adres laten bezorgen. Als betaaloptie kan dan voor ‘achteraf betalen’ gekozen worden, waardoor jij later de rekening krijgt voor iets wat je helemaal nooit hebt gekocht. Daarnaast kan er nu gemakkelijk identiteitsfraude gepleegd worden.

Wat je moet doen

Er wordt momenteel sterk geadviseerd om je wachtwoorden aan te passen, het liefst nog deze ochtend. De wachtwoorden in de lijst zijn wel al een aantal jaren geleden gelekt, maar hackers kunnen alsnog wachtwoorden achterhalen door hun computer automatisch wachtwoorden te laten uitproberen. "Zelfs als je een beetje varieert met de cijfers in je wachtwoord, kunnen kwaadwillenden dat via geautomatiseerde programma’s snel achterhalen. En als mensen je e-mail en een wachtwoord hebben, hebben ze je identiteit", zegt Herbert Bos, hoogleraar Systems en Network Security.

Een veilig wachtwoord kiezen

  • Gebruik meer dan acht tekens (letters, cijfers, interpunctie)
  • Gebruik op elke website een ander wachtwoord
  • Kies geen makkelijk herkenbaar wachtwoord

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden