null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opmerkelijk: déze activiteit zou de kans op een miskraam verkleinen

Helaas eindigt gemiddeld 10 tot 15 procent van alle zwangerschappen in een miskraam. De oorzaken hiervan zijn verschillend, maar volgens Nederlandse onderzoekers zou een bepaalde activiteit terugkerende miskramen misschien kunnen voorkomen. 

Kirsten BloemenGetty Images

Het zou gaan om orale sex. Dat blijkt uit een recent, Nederlands onderzoek.

Opvallende resultaten

Voor het onderzoek werden 97 vrouwen ondervraagd die minstens 3 miskramen achter elkaar kregen. Ook werden 137 vrouwen ondervraagd waarbij de zwangerschappen wel helemaal goed gingen. Een belangrijk onderdeel van deze vragenlijst was het onderwerp sex. Wat bleek? Vrouwen die nooit een miskraam hadden gehad, hadden gemiddeld meer orale sex dan de vrouwen uit de andere groep. 72,9% van de vrouwen waarbij de zwangerschap goed ging, had regelmatig orale sex met haar partner. Dit percentage lag bij vrouwen die verschillende miskramen hadden gehad op 56,9%. Een stuk lager dus.

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers gaven wel aan dat dit nog geen hard bewijs is dat orale seks het risico op een miskraam ook daadwerkelijk verkleint. Wel is dit volgens hen het bewijs dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de seksuele activiteiten van zwangere vrouwen en miskramen. In de toekomst zou bijvoorbeeld moeten worden onderzocht of de orale blootstelling aan sperma terugkerende miskramen voorkomt en of dit het immuunsysteem van vrouwen verbetert. Het uitzoeken waard, lijkt ons!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden