null Beeld

Orthorexia: wanneer gezond eten ongezond wordt

Kookboeken gevuld met superfoods, vlees/vis/suiker/vet-vrije foodblogs en foto’s van slaatjes en tomaatjes op social media vliegen je om de oren. Gezond eten is natuurlijk heel goed voor je – maar de trend slaat inmiddels door.

Tessa Heinhuis

Het is wellicht de nieuwste psychische aandoening die er is: orthorexia.

Wat het is? Je kunt het herkennen aan het constant bezig zijn met gezond voedsel en bang zijn voor alles wat vet of koolhydraten bevat. Het komt steeds vaker voor. Om hoeveel mensen het precies gaat, is niet bekend. Dit omdat orthorexia een relatief nieuwe en nog onofficiële aandoening is en bijvoorbeeld (nog) niet in de DSM-5 staat beschreven.

Gevaar

Toch maken de deskundigen zich zorgen, want als je té gezond eet, kan dat gevaarlijk zijn, omdat je bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen mist. Psycholoog Renske van Horen: "Orthorexia lijkt tussen een eetstoornis en een obsessief-compulsieve stoornis in te zitten. Mensen zijn obsessief, en onrealistisch met eten bezig. Zij hebben onrealistische angsten voor bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen en zijn hier teveel mee bezig. Het verschil met een eetstoornis is dat mensen met orthorexia niet per se willen afvallen, maar vooral het juiste willen eten".

Perfectionistisch

"Ook hebben zij niet per se een laag zelfbeeld, wat bij andere eetstoornissen wel meestal het geval is. Ergens is het niet zo gek dat deze klachten, tussen de eetstoornis en obsessief-compulsieve stoornis in zit. Deze mensen zijn allen vaak te perfectionistisch, op detail gericht en zeer opgeruimd. Het is niet alleen een probleem dat mensen die op deze manier met eten bezig zijn, soms juist belangrijke voedingsstoffen missen, maar ook dat zij lijden onder het perfect gezond willen eten . Zij kunnen bijvoorbeeld veel piekeren en sociale situaties (met eten) uit de weg gaan omdat zij bang zijn het verkeerde te moeten eten".

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Waarom je beter niet kunt mopperen op je partner.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden