null Beeld

Overgang of burn-out? “Vrouwen krijgen te vaak verkeerde diagnose”

De overgang wordt regelmatig bestempeld als burn-out. Daardoor zitten veel vrouwen mogelijk onnodig lang ziek thuis, zegt gynaecologenvereniging NVOG. En daar moet iets aan gebeuren.

Om aan die 'verwarring' iets te doen, is een nieuwe arbodienst opgericht, die zich speciaal richt op vrouwen. De overgangsklachten bij werkende vrouwen worden namelijk slecht gesignaleerd, omdat vaak de juiste kennis op dit vlak ontbreekt bij keuringsartsen. Daardoor krijgen vrouwen vaak onterecht de diagnose burn-out.

Andere aanpak

En dat terwijl het in deze 2 gevallen om een totaal andere aard van de klachten gaat. Bij een burn-out zijn de klachten namelijk psychisch en de klachten die bij de overgang horen zijn hormonaal van aard. Beide problemen vereisen dus ook een andere aanpak. Wel zijn de klachten vaak lastig van elkaar te onderscheiden.

Niet begrepen

Volgens Joyce van Dijk, de oprichter van de nieuwe arbodienst HealhtyWoman, voelen vrouwen met overgangsklachten zich vaak niet begrepen door hun werkgever. Sommige vrouwen zitten jaren ziek thuis zonder dat ze weten wat er met ze aan de hand is. En vaak is er bij de werkgever ook weinig bekend over de klachten die vrouwen in de overgang kunnen hebben. Terwijl zij zieke werknemers juist zo goed mogelijk moeten begeleiden om weer aan de slag te kunnen.

Bewustzijn

Maar daar zijn natuurlijk wel een arbodienst en arts voor nodig die moeten kunnen vaststellen wat er aan de hand is. En het ontbreekt deze artsen dus vaak aan kennis over overgangsklachten. HealthyWoman wil meer bewustzijn voor de overgang creëren bij vrouwen, werkgevers en arbodiensten.

Goede resultaten

HealthyWoman zet nu 'overgangsconsulenten' in, die vrouwen ondersteunen die ziek thuiszitten. De eerste resultaten zijn positief: bijna een kwart van de vrouwen geeft aan veel beter in haar vel te zitten. Vrouwen in de overgang kunnen met de juiste aanpak veel sneller weer aan het werk dan mensen met een burn-out.

Moeite met 'nee' zeggen? Onze overgangsvloggers vertellen hoe je het doet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden