Chocotaartje Beeld Libelle
ChocotaartjeBeeld Libelle

Overheerlijk gekarameliseerd witte-chocotaartje

Bak het chocotaartje diepbruin in de hete oven, want daar krijg je zo’n heerlijk gekarameliseerd laagje van.

Nagerecht voor 10-12 personen | Bereidingstijd 50 min. | Oventijd 65 min | Wachttijd 1 uur

Dit heb je nodig voor de koekbodem:

  • 180 g bloem
  • 30 g amandelmeel
  • 80 g poedersuiker
  • 1 tl zout
  • 110 g roomboter, op kamertemperatuur
  • ½ ei
  • 30 g cacaopoeder

Voor de vulling:

  • 190 g witte chocolade, in stukken
  • 100 ml volle melk
  • 7 eidooiers (1 eiwit bewaren)
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 225 ml slagroom
  • suiker

Extra
Plasticfolie, ronde bak- of quichevorm van 22-24 cm (ingevet), bakpapier, staafmixer, blindbakvulling (gedroogde bonen) en gasbrander

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten voor de koekbodem met de hand of mixer tot een zacht en soepel deeg. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 130 °C.
  3. Maak ondertussen de vulling: leg de stukjes witte chocolade op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de oven en meng elke 10 minuten met een spatel door. Rooster in totaal 25-30 minuten tot de chocolade karamelbruin van kleur is en haal dan uit de oven.
  4. Mix met een staafmixer de chocolade, melk, eidooiers, vanille en het zout tot een gladde massa. Voeg de slagroom toe en mix nog kort door. Laat staan tot gebruik.
  5. Verhoog de oventemperatuur naar 170 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en leg het in de bakvorm. Snijd de overtollige randen eraf, prik de bodem in met een vork, bedek het deeg met bakpapier en vul met de blindbakvulling.
  6. Bak het deeg 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier inclusief blindbakvulling van de bodem en bestrijk ’m met wat van het achtergehouden eiwit.
  7. Bak de bodem nog 5 minuten in de oven. Verlaag dan de oventemperatuur weer naar 130 °C en giet de chocoladevulling door een zeef op de koekbodem.
  8. Bak de taart 30-45 minuten tot de vulling bijna helemaal gestold is. Laat het taartje volledig afkoelen.
  9. Bestrooi het met suiker en gebruik de gasbrander om de bovenkant mooi te karameliseren.

Tip:
De vulling hoeft niet helemaal gestold uit de oven te komen, deze stijft nog verder op tijdens het afkoelen.

Serveer ’m direct en geniet ervan!

Ben je op zoek naar nog meer lekkere recepten? Lees dan ook eens de Libelle Lekker. Koop hier het laatste exemplaar.

Styling: Cyn Ferdinandus Fotografie: Erik van Lokven Receptuur: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden