null Beeld

Paddendag bij de Molen in Wapenveld

Het programma van Paddendag in Wapenveld biedt dit jaar voor elk wat wils. Onze regioreporter Alien geeft een overzicht van de leukste activiteiten.

Alien Zwart

De Padd'ndag zoekt het dit jaar voor een deel hogerop. Dit door een heuse roofvogelshow en een vliegerdemonstraties op te nemen in het programma. De 33e editie van het Wapenveldse dorpsfeest wordt gehouden op zaterdag 5 september a.s. Ook komen demonstraties van oude ambachten, smakelijke gerechten en streekproducten, het traditionele rogge dorsen en natuurlijke muzikale activiteiten voorbij. Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Er is nog plaats voor standhouders, zij kunnen informatie krijgen via webmaster@molendevlijtwapenveld.nl.

Dit wordt alweer de 33e editie van het Wapenvelds dorpsfeest en ook dit jaar wordt het gehouden bij bezoekerscentrum Vrieze's Erfgoed aan de Groteweg 54 in Wapenveld. De opening is om 10.00 uur met de uitreiking van de bronzen pad door burgemeester Inez Pijnenburg en de Dorpsraad Wapenveld. De uitreiking wordt omlijst door een optreden van de jachthoorngroep de Vlijtbloazers. Er worden dit jaar heel wat oude technieken en ambachten gepresenteerd. Daaronder natuurlijk ook alles rond het traditionele dorsen van rogge met een dorsmachine en met de dorsstok. Maar ook het spinnen van wol, het vlechten van manden, het maken van merklappen, het persen van bijenwas en het vlechten van stro zijn technieken die gedemonstreerd worden terwijl ook een traditionele smid zijn vuur hoog op zal stoken. Vliegeren was een hele andere activiteit waar de jeugd in vroeger tijden erg fanatiek mee in de weer was. Een team van Maxxkites zal de hele dag vliegerdemonstraties verzorgen en de aanwezige jongens en meisjes graag leren vliegeren.

Molen de Vlijt

Als icoon van Vrieze's Erfgoed is molen de Vlijt natuurlijk in bedrijf deze dag. Kinderen, maar ook de andere bezoekers, kunnen zelf ervaren hoe men in de oertijd graan maalde. Daarvoor staan een kweern en een wrijfsteen klaar. In de molenwinkel zijn ook de producten die de molen brengt, zoals pannenkoekenmeel en kruidkoekmix te koop. Bakkerij de Hoop bakt van het volkorenmeel het Vrieze's Volkoren dat bij de proeverij tevens op bezoekers ligt te wachten.

Roofvogels

Na een demonstratie van de gymvereniging Wapenveld en een optreden van het kinderkoor Shine & Testify, zal Beauty & Wings uit Wezep een roofvogelshow verzorgen. Dit gebeurt in het amfitheater, dat volgens Niels de Goeij van B&W een prachtige locatie is voor deze show. Beauty & Wings heeft een keur aan vogels als valken, uilen en de indrukwekkende oehoe en deelt haar kunsten graag met het aanwezige publiek.

Streekproducten

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten op Paddendag. De molenwinkel presenteert haar assortiment van verse streekproducten, er zijn aardbeien en appels van de nieuwe oogst verkrijgbaar, maar ook verschillende smaken honing, jams, vruchtensappen en sauzen. Ook zijn streekgerechten als kruudmoes en balkenbrij en verse groenten aanwezig. Het comité molen de Vlijt bakt pannenkoeken, Vlijtburgers en balkenbrij. Bij de kramen van molen de Vlijt kan men een groot aantal producten proeven.

Wees welkom in Wapenveld!

Meer info: Paddendag

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden