Hond bijten Beeld Getty Images
Hond bijtenBeeld Getty Images

Pas op: op déze dingen mag je hond niet bijten

Honden houden ervan om ergens op te kauwen. Maar wist je dat een aantal alledaagse voorwerpen hartstikke gevaarlijk kunnen zijn voor je hond?

Kauwen op dingen is heel normaal hondengedrag. Als puppy doen ze dit tegen de kiespijn, maar als ze eenmaal volwassen zijn kauwen ze om bezig te zijn of zichzelf te kalmeren. Hartstikke handig dus! Toch kun je je trouwe viervoeter beter niet op de volgende items laten kauwen:

IJsblokjes

Op warme dagen hebben honden verkoeling nodig. Het lijkt dan slim om ze wat ijsblokjes te geven, zodat ze iets fris hebben om op te kauwen. Maar ijsblokjes (en stukjes ijs in de winter) kunnen zeer schadelijk zijn voor het gebit en het tandvlees van je hond. Vooral bij kleine rassen kunnen tanden losraken of afbreken door op het ijs te bijten. Een betere oplossing voor warme dagen is koud water en af ​​en toe een paar halfbevroren bessen.

Tennisballen

Is de tennisbal het favoriete speeltje van jouw hond en kauwt hij er graag op? Pas dan goed op! Overmatig kauwen op tennisballen kan het tandglazuur beschadigen. Bij grotere hondenrassen is de kaak vaak sterk genoeg om de bal doormidden te kauwen, waardoor delen van de bal kunnen worden ingeslikt. En de gele draadjes die bij het kauwen van de bal loskomen, mogen ook niet in de maag van de hond terechtkomen. Zoek daarom liever naar een bal die speciaal is ontworpen voor honden om op te kauwen.

Stokken

De meeste honden zijn dol op stokken! Voor ophaaloefeningen is dit helemaal oké, maar kauwen kan leiden tot snijwonden in de mondholte vanwege het grote risico op splinters. Als de splinters worden ingeslikt, kan dit ook nog voor beschadigingen aan de inwendige organen zorgen. Pas dus goed op tijdens een boswandeling.

Botten

Net als bij stokken geldt hetzelfde voor botten die overblijven van voedsel: laat je hond er niet alleen mee achter. Versplinterende botten kunnen het tandvlees beschadigen of in het ergste geval door de mond of kaak boren. Ook bestaat er verstikkingsgevaar als botsplinters worden ingeslikt.

Stenen

Houdt je hond ervan om in extreem harde voorwerpen zoals stenen te bijten? Laat dat alsjeblieft niet gebeuren. Stenen zijn zelfs nog erger dan ijsklontjes, omdat ze niet smelten. Gebroken tanden, beschadigd tandvlees en zoals altijd verstikkingsgevaar zijn dan ook een veelvoorkomend verschijnsel. Het is beter om je hond stevig bijtspeelgoed van een speciaalzaak te geven.

Déze aandoening kan levensbedreigend zijn voor je hond:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin.de.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden