null Beeld

Pedro Pico Pop Festival in Raalte

4 Podia en 34 bands: dat is Pedro Pico Pop in Raalte dat dit jaar voor de twaalfde keer van 13.00 uur tot in de kleine uurtjes werd gehouden. Een échte aanrader, vindt regioreporter Gina. 

Het was de twaalfde keer dat Maurice Endeman samen met een groot aantal vrijwilligers het Pedro Pico Pop festival in Raalte heeft opgezet. "We willen met Pedro Pico Pop het festivalgevoel in Overijssel benadrukken", zegt Maurice enthousiast. Toen hij 12 jaar geleden met zijn vrienden aan het bedenken was hoe een kleinschalige feestavond in Raalte zou moeten heten, droeg hij een t-shirtje dat hij in Spanje had gekocht met daarop de tekst: Pedro Pico & Pico Vena, waarschijnlijk de namen van twee Spaanse stripfiguren. Kijkend naar zijn shirt besloten ze de brainstormsessie af te sluiten met de nieuwe naam: Pedo Pico Popfestival.

Gemoedelijke sfeer

Wie nog nooit naar een popfestival is geweest, kan zich er waarschijnlijk niets bij voorstellen maar het is echt gezellig op zo'n festival. De sfeer is relaxed en er werd, volgens mij, ook hier en daar wel een jointje gerookt. Iedereen zit of ligt op de grond of hangt op een bank en de bezoekers zijn aardig tegen elkaar. Ze maken een praatje en drinken een biertje of twee met elkaar ondertussen luisterend naar de muziek die uit diverse hoeken te horen is.

Bewoners uit de wijk ook uitgenodigd

Om de overlast zo veel mogelijk te beperken, was de organisatie zo slim om de bewoners in de wijken rondom het festival uit te nodigen om ook te komen luisteren en daar werd veel gehoor aan gegeven. Jong en oud kwam naar het terrein aan de Arkelstein.

Alle soorten muziek werd er gespeeld van pop tot Hiphop, Rock en Dance. Maurice noemde ook nog Indie, dat moest ik even opzoeken. Wikipedia zegt hierover dat het een stijl is die zich laat karakteriseren door haar houding: een afkeer van commerciële muziek en een voorliefde voor het expiriment. Het komt van het engelse woord independent wat onafhankelijk betekent en er wordt ook vrijheid mee bedoeld.

Iedereen doet mee

Wat vooral opvallend was aan dit festival, was dat opa's, oma's, vaders en moeders betrokken waren bij zowel de muntenverkoop, de horeca, de entree en de backstageopvang voor de artiesten. Volgens Maurice wordt dat wel jaarlijks minder omdat iedereen eigenlijk van het festival wil genieten en niet meer achter de balie maar voor de podia wil staan om het festival zo goed mogelijk te beleven.

Een aanrader om te beleven.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden