null Beeld

PREMIUM

Peter Pannekoek (35): “Ik ben afhankelijker van vrienden dan ik dacht”

Cabaretier Peter Pannekoek (35) verzorgt dit jaar de Oudejaarsconference op NPO1. Peter is vrijgezel en woont in Amsterdam met zijn bonusbeagle Toon.

Ebru Umar

Waarom moeten we naar jouw Oudejaarsconference kijken?

“Omdat het een geweldige voorstelling wordt waarmee ik de covidperiode hoop af te sluiten. Dus gewoon allemaal kijken en klaar. Oké, dit is een beetje een Hugo-de-Jonge-voorspelling, maar ik doe het gewoon.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging bij maken en spelen van de conference?

“Je kunt niet voorspellen wat er gebeurt en hoe de sfeer wordt. Zijn we in december van corona af of zitten we er nog middenin? Hoeveel mensen mogen de zaal in? En wat als de theaters straks toch weer dicht gaan?”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

“Raoul Heertje zei: ‘Je kunt nooit te laat komen, alleen te vroeg’. Hij bedoelde: piek niet te vroeg in je carrière. In dit vak is er maar één kans op een eerste indruk, dus beter een keer nee zeggen als je ergens nog niet aan toe bent.”

Waar kun jij wakker van liggen?

“Van de leuke dingen in het leven en alles wat ik gepland heb. Ook als ik een voorstelling maak, lig ik op een fijne manier te malen.”

Wat is het laatste appje dat je hebt gestuurd?

“Of we niet naar Ed Sheeran moeten als-ie naar Nederland komt.”

Welke belangrijke keuze heb je recent gemaakt?

“Hoe het decor van de Oudejaarsconference moet worden. Ik ga heel goed op grote, megalomane decors...”

Op wie zou jij wat meer willen lijken?

“Op Ryan Gosling. Ooit vergeleek een meisje me met hem, maar ze was een beetje beneveld geloof ik. Verder fantaseer ik erover hoe het moet zijn om Rafael Nadal, Denis Villeneuve, Peter Buwalda of Ed Sheeran te zijn.”

Wat is de grootste blunder die je hebt gemaakt?

“Ik legde ooit in de supermarkt mijn hand op de billen van mijn toenmalige vriendin. Dacht ik… Godzijdank kwam het goed, maar toen werd mijn vriendin boos. Die billen waren veel dikker en hoe kon ik die fout maken?!”

Wat is het belangrijkste dat je van je moeder hebt geleerd?

“Wees onafhankelijk.”

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

“Lego kopen met mijn vader. En dat hij het dan ging bouwen omdat hij het leuker vond dan ik.”

Waar fiets jij voor om?

“Voor een broodje pittige kip bij een Italiaans tentje bij mij in de buurt. Helaas hebben ze dat alleen in de zomer en volgens hen is het maar twee weken per jaar zomer in Nederland.”

Wat zou je je jongere zelf willen meegeven?

“Leer een instrument bespelen of dansen en investeer in bitcoins.”

Waar ben jij het meest trots op?

“Dat ik kan rondkomen van mijn grootste liefde en passie.”

Welk talent zou je graag willen hebben?

“Danstalent. Ik ben ongekend slecht, ik heb totaal geen ritmegevoel.”

Wat is jouw slechtste gewoonte?

“Ik kan geen interesse veinzen.”

Welk boek heeft grote indruk op je gemaakt?

De kunst van het veldspel van Chad Harbach vind ik het allermooiste boek ooit. En ik heb recent Onzichtbare vrouwen van Caroline Criado Perez gelezen, over hoe vrouwen doodgaan door mannelijk gekloot.”

Wie heb je de afgelopen 24 uur op de lippen gekust?

“Niemand. Vind ik zelf ook jammer.”

Waar geef je te veel geld aan uit?

“Aan vakantie. Maar dat is belangrijk, dus eigenlijk is het nooit te veel. Leven betekent dat je jezelf moet verwennen. Mijn wekelijkse massage lijkt decadent, maar is een goeie investering: alle stress gaat uit m’n lijf.”

Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?

“In positieve zin: dat ik afhankelijker ben van vrienden dan ik dacht. Ik hou van alleen zijn, maar alleen als het een keuze is. De avondklok vond ik helemaal niks en ik merkte dat ik toch wel een gezelschapsdier ben.”

Heb je goede voornemens?

“Ik doe daar niet aan, want ik vind het onzin om voornemens op een bepaalde datum te laten ingaan. Maar het wordt wel de hoogste tijd om te stoppen met roken. En leniger worden staat ook nog op de to-dolijst.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden