null Beeld

Pittige onweersbuien trekken over Zeeland en Brabant

Gisteren sloten we een tropisch warme dag af met een paar pittige onweersbuien. Dit keer waren ze nog wat pittiger dan normaal en dat leverde mooie beelden op.

Bas Witkop

Donderdag was een heerlijk warme dag met temperaturen tot 30 graden. Erg warm, maar heerlijk zomers. Zoals vaak met dit soort dagen resulteert dit in een afsluiting met onweersbuien die helpen afkoelen richting normalere temperaturen.

Code geel

Het KNMI had 'code geel' afgegeven voor Zeeland en Noord-Brabant, iets dat wel vaker gebeurt, maar meestal is het oosten van Brabant de pineut, en wordt er in de rest van de provincie weinig acht op geslagen. Dit keer ging het echter compleet anders. De bui zou op zijn vroegst rond 21:30 uur aankomen, en het zou een klein randje betreffen van het grote onweerscomplex dat over Zeeland trok.

Camera in de aanslag

Ik zou die avond foto's gaan maken van de naderende bui en was aan het wachten tot mijn batterij was opgeladen. Toen ik om 20.45 uur in de tuin stond zag ik bijna voor mijn neus een rolwolk ontstaan en aan de horizon was het niet het donkere grijs meer van daarvoor, nee het werd al echt groengrijs, een duidelijk teken van het spoedig naderende noodweer.

Redden wat je redden kan!

Binnen 2 minuten sloeg het om, de rolwolk was er al, het begon te waaien alsof iemand een knop omzette en het leek ineens wel nacht, zo donker. Langzaamaan begon het te onweren, zo leek het. Achteraf bleek de bui zo groot dat het gewoon even duurde voor we in dat stuk zaten. Ook al vond ik het heel mooi dit alles vanuit mijn eigen tuin te bekijken, mijn fotografie-plannen gingen nu niet door, omdat het me allemaal zo overviel. Oftewel: redden wat je redden kan!

Ik heb zo snel mogelijk mijn fotografie-spullen gepakt en ben in de auto gesprongen. Dan maar op goede hoop dat de batterij halfvol is. Hier zijn een paar resultaten van de intense onweersbuien die van 21:00 uur tot 04:00 uur over Breda trokken.

Ook regioreporter worden voor Libelle? Meld je hier aan!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden