Bostock van brioche met aardbeien & amandelen Beeld Alex Lau
Bostock van brioche met aardbeien & amandelenBeeld Alex Lau

Plaatje van een taartje: hemelse bostock van brioche met aardbeien en amandelen

Een bostock (of dubbelgebakken brioche) is Frans ontbijtgebak dat erg lijkt op wentelteefjes. ­Besmeerd met frangipane en gebakken in de oven. Heerlijk!

Claire SaffitzAlex Lau

8 stuks

Dit heb je nodig

Voor de amandel-honingsiroop:

  • 75 ml honing
  • ¼ tl amandelextract
  • Snuf zeezout
  • 75 ml warm water

Voor de frangipane:

  • 115 g amandelschaafsel
  • 65 g suiker
  • ½ tl grof zeezout
  • 85 g boter, koud, in stukken van ruim 1 cm
  • 1 ei (L), op kamertemperatuur
  • 1 eidooier (L), op kamertemperatuur
  • ½ tl amandel-extract
  • 2 el bloem

Voor de bostock:

  • 25 g amandelschaafsel
  • 2 el suiker
  • 450 g ­aardbeien, in dunne plakjes
  • 1 kant-en-klare brioche, in 8 plakken van 2 cm dik
  • 80 g aardbeienjam
  • 240 ml frangipane, op kamertemperatuur (zie recept)
  • Keukenmachine

Zo bereid je de amandel-honingsiroop:

  1. Meng de honing in een bakje met de amandelextract, het zout en het water.
  2. Sluit het bakje of de pot af en schud krachtig tot de honing is opgelost.

Zo bereid je de frangipane:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster de amandeltjes op een bakplaat in de oven goudkleurig, in 8 à 10 minuten. Schep halverwege om. Schep op een bord of snijplank en laat volledig afkoelen.
  2. Meng in een keukenmachine de suiker, het zout en de afgekoelde amandelen tot deze zijn fijngemalen.
  3. Voeg de boter toe en pulseer tot een glad mengsel.
  4. Voeg dan het ei, de eidooier en het amandel­extract toe en pulseer tot alles volledig is opgenomen.
  5. Voeg tot slot de bloem toe en pulseer tot de bloem net opgenomen is.
  6. Bewaar de frangipane tot gebruik ­afgedekt in de koelkast.

Zo bereid je de bostock:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rooster het amandelschaafsel goudkleurig in de oven, in 8 à 10 minuten. Schep halver­wege om. Laat volledig afkoelen ­buiten de oven (maar zet de oven niet uit).
  2. Hussel in een grote kom de suiker door de aardbeien.
  3. Leg intussen de plakken brioche op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk beide kanten dun met de amandel-honingsiroop.
  4. Verdeel dan de jam in een heel dunne laag over het brood tot aan de randen. Verdeel tot slot de frangipane over het brood tot aan de randen, leg daarop de helft van de aardbeienplakjes.
  5. Bak de bostock 25 tot 30 minuten in de oven, tot de frangipane bruin is aan de randen, de aardbeien zacht en sappig zijn en de onderkant van de plakken brioche ­goudkleurig is.
  6. Haal de bostock uit de oven en laat ’m iets afkoelen.
  7. Verdeel de andere helft aardbeien over de brioches en bestrooi met het geroos­terde amandelschaafsel.

Bereidingstijd 25 minuten | Oventijd 40 minuten

Zelf de Libelle Lekker lezen? Koop hier het laatste exemplaar

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden