null Beeld

Plukken, zaaien, snoeien, planten, bloemen, potten en meer!

Groenexpert Monique van Wegen geeft elke week tips voor (moes)tuin, terras & balkon.

Monique van Wegen
null Beeld

Kan nét

Zomerknollen en -bollen zoals gladiolen, crocosmia, canna en dahlia kunnen nu nog worden geplant. De meeste bloeien door tot de eerste nachtvorst.

null Beeld

Op avontuur

Leer wolken spotten, maak zelf zaadbommen en een drinkbak voor bijen of ga op zoek naar wilde stadsbeesten, met dit geweldige doeboek voor jong en oud.
Leuke groene dingen doen € 22,50 (Uitgeverij Jan van Arkel)

null Beeld

Geef ’m de ruimte

Pioenrozen bloeien maar kort en zijn kieskeurig, maar wat zijn ze mooi! Het geheim is een zonnige plek waar het water snel wegzakt en geen concurrentie is van andere planten. Als een pioen het eenmaal naar zijn zin heeft, staat-ie zomaar 30 jaar.
paeoniapassion.com

null Beeld

Planten maar

Juni is planttijd in de moestuin. Breng wat compost aan en zet de voorgezaaide courgette, pompoen, kropsla, knolselderij, kolen en winterprei in de grond. Stukje tuin over? Er zijn genoeg groenteplantjes die lekker snel groeien.

null Beeld

Out-of-the-box

Er zijn zo veel eenjarige bloemenzaden dat kiezen moeilijk is. Jennita Jansen van Plukatelier stelde een zadenbox samen met acht bloemen die makkelijk te kweken zijn, inclusief zaai-instructie. Pluktuin zadenbox € 17,95 (plukatelier.nl)

null Beeld

Lange zit

Comfortabele loungestoel van natuurlijk rattan, voor buitenfeestjes-tot-laat op het terras. Loungestoel € 373,- (tinekhome.com)

null Beeld

Vlinders blij

Knip vóór 21 juni de helft van de scheuten van nazomerplanten als koninginnekruid (foto), herfstaster en helenium terug tot 10 cm boven de grond. Die scheuten bloeien later dan de rest, dus hebben vlinders, hommels en bijen een langere voedselperiode.

null Beeld

Composteren doe je zo

Wissel grof en stevig materiaal als zaagsel, snoeitakken en stro af met nat, slap en fijn materiaal als tuinafval, gras en mest. Zet de hoop beschut tegen regen en zon onder een boom of naast een heg (niet onder een afdak). Af en toe een beetje water is oké. Zorg voor goede doorluchting: het composteerproces versnelt als de hoop elke zes weken wordt omgekeerd.

null Beeld

Groen uitje

Op 5 en 6 juni organiseert ecoclub Velt de ecotuindagen. Neem gratis een kijkje in een van de deelnemende ecotuinen in het hele land. Zoals De Ommuurde Tuin in Renkum, waar ook zelfgemaakte taartjes, salades en quiches te koop zijn. velt.nu/ecotuindagen

null Beeld

Opgefleurd

Dit tuintapijt is gemaakt van gerecyclede PET-flessen en prima geschikt om het terras of balkon op te fleuren.
Buitenkleed 120x180 cm € 169,- (deens.nl)

  • Productie: Monique van Wegen. Fotografie: Getty Images, Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden