null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Praat jouw partner op déze manier tegen jou? Dat blijkt ongezond voor je relatie

Elk stel heeft weleens ruzie, maar vooral hoe jouw partner in het dagelijks leven met jou communiceert, kan tekenend zijn voor jullie relatie. 

Kirsten BloemenGetty Images

Is jouw partner schuldig aan de volgende punten? Heb dan eens een goed gesprek met hem/haar, want volgens relatietherapeut Susan Winter is dit niet goed voor jou en jullie relatie.

Je partner valt vaak tegen je uit.

Een meningsverschil of ruzie hoort er natuurlijk bij, maar het is niet normaal als jouw partner supervaak tegen jou uitvalt. “Wanneer je partner tegen je uitvalt, is er geen echte communicatie'', legt Susan uit. “Je partner valt jou alleen maar af omdat hij/zij zich niet goed voelt of ongelukkig is.'' In zulke situaties is het het beste om je partner even te laten afkoelen. Probeer op een later moment uit te leggen wat dit afblaffen met jou doet.

Je partner leest jou steeds de les.

Vindt jouw partner het wel erg leuk om jou dingen uit te leggen en te leren? Het is misschien goedbedoeld, maar je kunt hier erg onzeker van worden. Een domper voor je relatie en je zelfvertrouwen, weet Susan. “Als jouw partner vindt dat het zijn/haar verantwoordelijkheid is om jou te informeren over hoe de wereld werkt, welke keuzes je moet maken en hoe je je zou moeten voelen over de dingen die jou zijn overkomen, is dit ongezond'', legt Susan uit. “Jouw partner probeert zo te bepalen hoe jij denkt.''

Je partner is alleen maar zelf aan het woord.

Sommige mensen praten makkelijker dan anderen, maar als jouw partner aan één stuk door praat en jou geen ruimte geeft om dingen terug te zeggen, is dat niet goed. Susan: “Dit betekent dat zijn of haar stem de dominante is in jullie gesprekken. Het is een vorm van controle die je eraan herinnert dat jouw inbreng van weinig belang is.'' In zo'n situatie kun je het beste eerlijk aangeven dat het gesprek uit balans voelt. Zo maak je hem/haar hier bewust van, want de kans is aanwezig dat jouw partner het niet eens doorheeft.

Je partner praat niet meer tegen je.

De één praat beter over zijn/haar gevoelens dan de ander, maar hoe moeilijk het ook is, het is wél heel belangrijk om gevoelens uit te spreken en dingen met elkaar te blijven delen. Niks zeggen is schadelijker dan je gevoelens wel uit te spreken. Volgens Susan kun je op zulke momenten rustig uitleggen hoe deze stiltes jou laten voelen. “Er bestaat niet zoiets als een perfecte relatie. We maken allemaal fouten en hebben onze eigen zwakke punten waar we aan werken. Als communicatie iets is dat verbeterd kan worden in je relatie, dan is het rustig laten weten aan je partner hoe je je voelt een goede manier om te beginnen."

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

null Beeld

Bron: NSMBL. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden