null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Psycholoog legt uit waarom dagdromen onder werktijd heel nuttig is

Heb je weleens van de term mindwandering gehoord? Dit schijnt dé truc te zijn om stressvrij je werkdag door te komen. Psycholoog, stress-expert en schrijver van het boek Fokking Druk Thijs Launspach vertelt hierover.

Tara StokdijkGetty Images

Tegenwoordig staat ons hoofd altijd 'aan'. We zijn altijd wel ergens mee bezig, zeker tijdens het werk. Kleine rustmomentjes zijn er eigenlijk niet. Tijdens het lunchen zit je te kletsen met je collega's of op je telefoon. Misschien neem je dat mobiele apparaat zelfs wel mee als je naar de wc gaat. Ook je hersens zijn dus de hele dag door aan het werk.

Wandelen door je gedachten

Gevolg hiervan is dat je niet kan mindwanderen. Mindwandering is een term die door psychologen is bedacht en het staat voor je gedachten de vrije loop laten. Door je hersens niet actief ergens mee bezig te laten zijn, kan je je gedachten laten gaan en kijken waar ze naartoe 'wandelen'.

Zo kan je terecht komen bij een mooie herinnering of je hersenen dwalen af naar een onderwerp waar je onbewust mee zit. Mindwandering is heel goed voor je creativiteit. Door je gedachten de vrije loop te laten kan je namelijk ook ineens op een heel goed idee komen.

Mindwandering op het werk

Het is daarom goed om tijdens een werkdag een moment te nemen voor mindwandering. Loop bijvoorbeeld even een rondje, waarbij je je gedachten ook aan de wandel laat gaan. Je kan mindwandering ook tijdens het werken doen, mits het een taak is die je op de automatische piloot kan uitvoeren en dus weinig prikkels geeft.

Grote kans dat tijdens het momentje mindwanderen juist op dat ene briljante idee komt, waar je tijdens die actieve brainstorm niet op kwam. En juist door je creativiteit op een minder intense manier te triggeren, zal je minder snel gestresst raken. Een win-win, dus!

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden