Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Annemarie is 1.94 meter: "In de puberteit kreeg ik wel problemen met mijn lengte"

Nederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld, maar er zijn weinig vrouwen die zo lang zijn als Annemarie Kooiker (25). Zij is 1.94 meter. Of dat vervelend is? “De ene keer kan ik er beter tegen dat ik aangestaard word dan de andere keer.”

Annemarie: “Het is absurd hoeveel rare mailtjes en berichtjes ik krijg van mannen die om wat voor reden dan ook geobsedeerd zijn door lange vrouwen. Nadat ik voor mijn studie Communication & Multimedia Design onderzoek deed naar lange vrouwen en meer in de publiciteit kwam, werd het alleen maar erger. Heel apart vind ik het.”

Advertentie

Negatief zelfbeeld 
“Uit mijn onderzoek blijkt dat niet elke lange vrouw blij is met haar lengte, 11% van de vrouwen boven de 1.85 meter heeft vanwege die lengte een negatief zelfbeeld. En weet je wat daar de voornaamste oorzaak van is? Hun moeders! Hoe vaak ik wel niet word aangesproken door wildvreemde moeders die een lange dochter hebben en daarom het hele medische circuit aflopen. ‘Welke pillen heb jij gekregen’, vragen ze me. Doodleuk vertellen ze me vervolgens dat ze overwegen hun dochter te laten opereren aan haar groeischijven en vragen me wat ik zou adviseren. Absurd toch? Als je eigen moeder al zo veel problemen heeft met jouw lengte, is het toch geen wonder dat je een slecht zelfbeeld krijgt.”

Groeiremmers 
“Mijn moeder heeft er nooit een punt van gemaakt. Toen ik op de basisschool zat, zijn mijn ouders eens naar school geroepen nadat ik bij de schoolarts was geweest. Hij voorspelde dat ik 1.85 meter zou worden, of mijn ouders daar niet meteen iets aan moesten doen door mij groeiremmers te geven. Maar mijn moeder, die zelf 1.82 meter is, zag het probleem niet. Bovendien werkt ze in de zorg en een gezond kind hormonen geven vond ze onzin.”

Pashokje 
“In de puberteit kreeg ik wel problemen met mijn lengte. Ik wilde me net als elk ander meisje vrouwelijk kleden. Maar elke keer dat ik in een pashokje stond en een broek wéér niet paste, werd het bevestigd: ik was niet normaal. Maar eigenlijk zie ik nu bijna alleen nog maar voordelen. In situaties dat ik er baat bij heb om zelfverzekerd over te komen, zoals met een presentatie of sollicitatie, is mijn lengte een voordeel. Ook zal ik niet snel dik worden. De ene keer kan ik er beter tegen dat ik aangestaard word dan de andere keer. Als ik een slechte dag heb, ben ik er gevoeliger voor. Als ik dan iemand zie fluisteren denk ik meteen dat ze het over mijn lengte hebben. Maar als ik me goed voel, merk ik die blikken niet eens op.”

Ben je ook zo lang en heb je daar weleens moeite mee? Onze spiritueel vlogger Manon vertelt waarom het belangrijk is je uniekheid te omarmen:

 

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Maaike Boersma. Fotografie: Bernice van Wissen

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien