null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Quarantaine en gescheiden ouders: “Kinderen mogen naar de andere ouder”

Tien dagen met het hele gezin in quarantaine kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Zeker voor gescheiden ouders. Want: moeten de kinderen dan bij de besmette ouder blijven of mogen ze toch van huis wisselen?

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Bij een of meerdere coronabesmettingen binnen een gezin, moet het hele gezin vanaf het moment van het laatste contact óf als de besmettelijke periode voorbij is tien dagen in quarantaine. Gezinnen moeten dan oplossingen zoeken voor bijvoorbeeld de boodschappen en werken op afstand. Maar voor gescheiden ouders betekent dat vaak ook het omgooien van hun weekplanning. De GGD krijgt hier veel vragen over. Joyce Henzen, verpleegkundige infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland vertelt hierover. “Bij gescheiden ouders denken we mee over een passende oplossing bij de afspraken die zij hebben over de verdeling van de kinderen.”

Wisselen van huis voor quarantaine

Samen met de ouders wordt dan gekeken naar de beste oplossing. Henzen: “Blijven ze bij de ouder waar ze al waren of willen ze in onderling overleg toch wisselen van huis? In sommige gevallen kunnen ze beter in quarantaine in het andere huis. Bijvoorbeeld als alleen de ouder positief getest is en zij geen klachten hebben. Maar ook als ze zelf wel klachten hebben en ze in het andere huis beter afstand kunnen houden omdat het groter is of meerdere badkamers heeft. Zo bekijken we samen bij welke ouder de kinderen kunnen blijven en hoe lang. "

Kinderen testen

Wanneer een kind dat wel besmet is, wisselt van huis is het heel belangrijk dat het kind niet in de buurt van de rest van het gezin komt om verspreiding te voorkomen. De andere ouder of het andere gezin hoeft dan niet mee in quarantaine. Als de ouder(s) besmet zijn en de kinderen geen klachten hebben, hoeven de kinderen niet eerst getest te worden voor ze zich verplaatsen. “We houden dan wel rekening met een mogelijke besmetting bij de puber of het kind”, licht Henzen toe. Ouders wordt dan ook aangeraden om afstand te houden en de regels voor de quarantaine te volgen. “Als de kinderen zelf geen klachten hebben, mogen ze die tien dagen quarantaine in het andere huis uitzitten zonder getest te worden. Als ze klachten krijgen, worden ze afhankelijk van hun leeftijd wel getest. Het is belangrijk dat als de kinderen van huis wisselen, beide ouders erachter staan en zo de quarantaine goed wordt volbracht."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden