Nederlandstalige muziek blijkt goed voor de hersenen Beeld Getty Images
Nederlandstalige muziek blijkt goed voor de hersenenBeeld Getty Images

Radio op 100%NL: Nederlandstalige muziek blijkt goed voor de hersenen

Je houdt ervan of je haat het, maar we zouden allemaal een beetje meer naar Nederlandstalige muziek moeten luisteren. Als je het neuropsycholoog Erik Scherder vraagt tenminste. Volgens hem is muziek in onze moedertaal namelijk goed voor de hersenen.

Leonie CollombonGetty Images

Meezingers van Hazes, tranentrekkers van singer-songwriters of catchy deuntjes van de beste Nederpop: ons land is heel wat muziek in eigen taal rijk. Hoewel Nederlandstalige muziek vanuit veel hoeken kritiek krijgt, bestaan er zóveel verschillende genres dat er eigenlijk wel iets voor je tussen moet zitten. Als je een van die mensen bent die graag naar Nederlandse muziek luistert, dan blijkt dat geweldig goed nieuws voor je hersenen te zijn.

Betekenisvolle teksten

Dat vertelt de bekende neuropsycholoog Erik Scherder aan Hart van Nederland. De reden erachter? Bij muziek in de taal die we het beste kennen letten we al dan niet onbewust nog beter op de teksten. En dat heeft een positieve uitwerking op je brein. Scherder: “Doordat het gaat om je moedertaal, kun je de kleinste nuances in je opnemen. Hersengebieden die een rol spelen bij emotie, die gaan echt uit hun dak als je naar muziek luistert die je raakt.” Het gaat dus in het algemeen om liedjes en teksten die je raken (goed nieuws voor muziekliefhebbers!), maar volgens Scherder maak je het je brein net iets makkelijker door naar liedjes in je eigen taal te luisteren. Tijd om die radio dus eens wat vaker op 100%NL af te stemmen.

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: LINDA.NL

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden