null Beeld

Ratatouille: de herfst op je bord!

Groen, geel, bruin, rood... In de herfst is de natuur qua kleur op z'n mooist. Met dit recept van ratatouille tover je ook op je bord een mooi kleurenpallet. Bon appéttit, want ja ratatouille is een Frans recept.

Nog een leuk weetje is dat het Nederlandse woord ratjetoe een verbastering is van ratatouille. Ratjetoe betekent namelijk zootje en mengelmoes. En inderdaad, zo kun je ratatouille ook het best noemen. Je snijdt de basisingrediënten tomaat, courgette, aubergine, ui en knoflook in grove stukken en bakt vervolgens alles in een grote koekenpan goudbruin. Easy! Als extraatje voegen wij paprika's, olijven, kappertjes en nog wat kruiden toe. Dit gerecht is te serveren als voor-, tussen- en hoofdgerecht.

Ingrediënten voor 4 - 6 personen

• 1 rode ui (gesneden in halve ringen)

• 2 teentjes knoflook,fijngesneden

• zout, peper

• 6 el olijfolie

• 2 rode paprika’s, in reepjes

• 1 courgette, ongeschild,in blokjes

• 750 g rijpe tomaten, ontveld(of 2 blikken à 4 dl stukjesgepelde tomaten)

• ca. 400 g aubergine, in blokjes van 2 cm

• 75 g zwarte olijven zonder pit, gehalveerd

• 1-2 el kappertjes, uitgelekt

• 3-4 el fijngesneden blad-peterselie

Hoe maak je het?

Bak de ui en knoflook met een snufje zout 15 min. in 2 el olie. Bak de paprika en courgette circa 5 min. mee. Voeg de tomaten toe en laat het mengsel circa 30 min. zachtjes sudderen. Laat intussen 4 el olie goed heet worden in een grote koekenpan en bak hierin de blokjes aubergine onder roeren goudgeel.

Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met wat zout en peper. Meng aubergine, olijven, kappertjes, peterselie en het tomatenmengsel. Breng op smaak met zout en peper en serveer de ratatouille warm of op kamertemperatuur.

Bereiden: circa 45 min.

Circa 195 kcal p.p.

Productie & receptuur: Marlies Batelaan

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden