null Beeld

Recept appel-speculaastaart

Als het buiten kouder wordt, is niets zo fijn als binnen lekker een warme taart bakken. En niet weer een chocolade- of slagroomtaart, maar een heuse appel-speculaastaart. Lekker én simpel.

Helene van Santen

Nodig:

  • springvorm (Ø 24 cm)
  • deegroller

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 400 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl zout
  • 250 g boter (koud)
  • 150 g amandelspijs (pakje 150 g)
  • 7 friszure appels (bijv. goudreinet)
  • 2 tl kaneel
  • 2 el abrikozenjam

Bereidingswijze:

Splits het ei en bewaar de dooier. Doe het eiwit, bakmeel, zout, de suiker en koek- en speculaaskruiden in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Kneed het tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Vet de springvorm in met wat boter. Bestuif het werkblad, de deegroller en deegbal met bakmeel. Rol 2/3 van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Steek er met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed de randen met de rest van de uitgerolde plak.

Verkruimel de amandelspijs en meng de helft van de eidooier erdoor. Verdeel over de bodem. Schil de appels en snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukjes, doe ze in een kom en meng de kaneel en de rest van de suiker erdoor. Leg op de amandelspijs.

Rol de rest van het deeg uit. Snijd in repen van 2 cm breed en leg die in een ruitpatroon op de vulling. Bestrijk met de rest van de eidooier.

Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Bestrijk de taart uit de oven direct met de abrikozenjam. Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je 'm serveert.

Wil je de producten meteen kunnen bestellen? Ga dan naar AH.nl.

Meer recepten vind je op Libelle.nl/culinair

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden