Recept - Aziatische salade

Aziatische salade met rode peper, sesamdressing, taugé en kiemgroenten, met of zonder kip Voor 4 personen
Benodigdheden
4 bio-kippendijen zonder bot (of 1 kippendij per persoon)
Voor de marinade
* 75 ml Kikkoman sojasaus
* 1 el gembersiroop (of naar smaak)
* enkele druppels vissaus, pas op: is zout!
* 2 tenen knoflook, grof gehakt
* 1 chilipeper, de zaadjes verwijderd en in ringen, bewaar wat voor de garnering
Voor de salade
* ½ rettich
* 150 g kiemgroenten, plus 50 g voor de garnering
* 3 bosjes bosui (± 12 stuks), in stukken
* 3 kropjes little gem (mini-romanasla), in kwarten, laat het stronkje eraan zodat de bladeren aan elkaar blijven zitten
* 1 winterpeen, geraspt (ca. 75 g) of met een dunschiller in mooie linten gesneden
* 1 el zwarte (evt. witte) sesamzaadjes (Japans schap, toko)
Voor de dressing
* 4 el lichte azijn, liefst rijstazijn, anders witte wijn
* 1 el gembersiroop
* 1 el sesamzaadjes
* 1 klein teentje knoflook uit de pers
* druppeltje vissaus naar smaak (i.p.v. zout)
* peper naar smaak
* ± 100 ml arachideolie
* enkele druppels sesamolie
En verder: arachideolie om in te bakken
Hoe?
Maak de marinade door de ingrediënten ervoor met elkaar te mengen. Marineer de kippendijen erin. Zet ze afgedekt 1 uur of langer in de koelkast. Schil de rettich met een dunschiller, verwijder de buitenste schillen en blijf dan doorschillen zodat je mooie witte linten krijgt. Bewaar de linten tot gebruik in ijskoud water met citroensap. Blancheer de bosuitjes 1 minuut in een grote pan kokend water, laat ze uitlekken in een zeef en iets afkoelen. Blancheer dan de kwarten little gem 1 enkele minuut en laat ze ook uitlekken. Snijd de bosuitjes in de lengte en breedte doormidden. Vermeng de rettich met de bosui en de little gem, schep de kiemgroenten en de zwarte sesamzaadjes erdoor. Maak de dressing van de azijn, gembersiroop, de sesamzaadjes, de knoflook en een druppeltje vissaus. Meng met de staafmixer tot een gladde witte vinaigrette en giet op de langzame stand er arachideolie en een paar druppels sesamolie (vanwege de sterke smaak) doorheen. Schep door de salade en laat even intrekken. Verwarm de olie in een wok en bak de kip aan weerszijden in een paar minuutjes knapperig. Laat even rusten op keukenpapier en snijd de kip dan schuin in repen, houd warm. Bouw een mooie salade met de groenten en leg de schijfjes kip erop. Garneer met dunne reepjes rode peper en wat kiemgroentjes. Druppel tot slot een klein beetje sesamolie over de salade en het bord.
Bereidingstijd
ca. 25 min. Wachttijd: 1 uur. Circa 349 kcal p.p. zonder kip en 466 kcal p.p. met kip (bij 4 pers.).
Bekijk ook de Warme salade Niçoise of een ander lekker recept.