Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Redactieweblog – Shocking!

Als woonredacteur bij Libelle moet je naast een gezonde dosis creativiteit en praktische kennis soms ook beschikken over technisch inzicht. Hiermee werd ik als dochter van een erkend elektricien geconfronteerd, toen ik het plan had bedacht om een saaie, maar o zo milieuvriendelijke spaarlamp om te pimpen tot flessenlamp voor de productie Groen Wonen (uit Libelle van vorige week).
Ik heb weliswaar ooit een spoedcursus elektra aansluiten van mijn vader gehad maar vraag me niet wat nou het verschil is tussen geaard versus ongeaard en Ampère versus Watt. Ergens weet ik het misschien wel een beetje, maar niet exact. Ik ben er ook altijd een beetje bang voor gebleven; voor mij was elektra altijd iets was fataal kon aflopen als je niet oppaste… Brrrr…!
Toch hield die beperkte kennis mij niet tegen om een flessenlamp, compleet met aansluiting van fitting, snoer en stekker, voor u in elkaar te knutselen. Bij de bouwmarkt ging ik dus op zoek naar alle losse onderdelen voor de aansluiting. Waar te beginnen en hoe noemen je die dingen? Na mijn hulptroepen te hebben ingeschakeld (mijn vader aan de ene kant van de telefoonlijn en een aardige verkoopmedewerker naast mij ) had ik uitrusting bij elkaar.
Thuisgekomen ging ik direct aan de slag:  knippen, strippen, schroeven, een beetje pielen en voilà, daar was hij, de flessenlamp. Het resultaat mocht er zijn.
Maar nou wilde ik natuurlijk ook zien of mijn lamp ook daadwerkelijk licht zou produceren. En daar kwam het, angst… de angst van onder stroom staan of nog erger geëlektrocuteerd te worden door mij eigen stommiteit. Ik kreeg al visioenen van rechtopstaand haar en van mijn vriend die mij bij thuiskomst op de grond zou aantreffen. Ik stelde het proef op de som nemen nog maar even uit totdat ik er een echte man met verstand van zaken naar had laten kijken.

Eerst maar eens de werkbeschrijving maken. Ook niet simpel… Wat is een logische manier om zoiets technisch onder woorden te brengen. En hoe noem je al die onbekende onderdelen bij de naam? Ik kwam niet verder als staafspaarlamp, stekker, snoer, lamphouder, schroefdop en schroefdeksel. Ik ben toen nog maar even de enige mannelijke collega op de Libelle-redactie gestapt om goedkeuring te vragen voor mijn beschrijving. Gelukkig kon hij mijn vrouwenlogica volgen, dus dat moest voldoende zijn.

Advertentie

Dezelfde avond heb ik mijn vader de lamp en de bedrading laten testen, op eigen risico, en het klopte als een bus. Het licht straalde ons tegemoet! Nu was ik pas echt zeker van mijn zaak. Maar toch nog even advies aan degenen van u die de flessenlamp willen gaan maken: Laat het eerst controleren door iemand met verstand van zaken, dan slaap ik ook een stuk lekkerder!

Veel succes en zelfmaakplezier, u helpt het milieu er zeker een handje mee.

Groeten van het Libelle woonfront,
Marit Platjouw, Woonredacteur

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien