Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Actrice Reese Witherspoon: "Vrouwen zijn méér dan alleen jurken"

“Wie draag je?” Deze vraag krijgen actrices op de rode loper steevast te horen. Actrice Reese Witherspoon is het helemaal zat: ze vindt dat vrouwen niet naar hun jurken gevraagd moet worden, maar naar hun werk. 

Het is de eerste vraag die journalisten aan bekende vrouwen stellen op de rode loper bij filmpremières of prijsuitreikingen: “Who are you wearing?” oftewel: “Van welke ontwerper is de jurk die je aan hebt?”

Advertentie

#Askhermore
In de Verenigde Staten is dit de normaalste zaak van de wereld, maar ook in Nederland wordt de vraag aan veel BN’ers gesteld. Aan de vrouwen dan, want bij mannen wordt de vraag vaak overgeslagen en wordt direct gevraagd naar hun werk. Reese Witherspoon wil hier verandering in brengen en is de actie #Askhermore gestart.

Moeilijk om vrouw te zijn
Op Instagram roept de 38-jarige actrice journalisten op om vrouwen andere vragen te stellen, over de inhoud van hun werk. Ze plaatste een afbeelding met een aantal suggesties, zoals: wat is het grootste risico dat je hebt genomen? Je hebt veel bereikt, waar ben je het meest trots op? Reese legde tegenover de Amerikaanse zender ABC uit waarom ze de actie is gestart: “Dit is een beweging om te zeggen dat we méér zijn dan alleen onze jurken. Het is moeilijk om een vrouw in Hollywood te zijn, of in welke industrie dan ook.”

Uiterlijk versus prestaties
Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes prijst de actie van Reese Witherspoon. Ze vindt het “uitstekend” dat de actrice op de bres springt voor vrouwen: “Hoe confronterender, hoe beter.” Ook de feministische columniste Hadjar Benmiloud, die werkt voor o.a. Opzij en Metro, juicht de #Askhermore-beweging toe. “Ik kijk nooit naar bijvoorbeeld de Oscars, omdat vrouwen op de rode loper als objecten worden neergezet. Vrouwen zijn jurken, letterlijk.” Volgens Hadjar is de actie van Reese Witherspoon goed om mensen aan het denken te zetten, maar is de jurkenvraag maar een klein voorbeeld van iets wat dieper in onze maatschappij is geworteld. “Op kantoor zie je vaak dat vrouwen complimenten krijgen over wat ze aanhebben als ze ’s ochtends binnenkomen”, vertelt Hadjar. “Terwijl mannen worden geprezen om hun prestaties.”

Wat vind jij van de #Askhermore-beweging? Broodnodig of overdreven? Praat erover mee op het Libelle-forum!

Art Rooijakkers: “Ik was totaal niet op het vaderschap voorbereid”

Art Rooijakkers Libelle

Presentator Art Rooijakkers (44) heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown: hij schreef De eeuw van mijn dochters. In dit boek beschrijft hij hoe de wereld eruit zal zien als zijn nu driejarige dochters Puk en Keesje volwassen zijn.

Als Art Rooijakkers om 9.00 uur ’s ochtends arriveert, heeft hij al een uur getraind in de sportschool. Dat doet hij een paar keer per week. De presentator wil fit blijven, niet in de laatste plaats

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien