null Beeld

Residenties in Utrecht presenteert de muziekavond ‘Utrecht en de Diaspora’ in Rasa

Het vluchtelingendebat vanuit een heel ander oogpunt: muziek en migratie met Rebekah Ahrendt.

Cultureel Utrecht

Met plannen om ook in Utrecht nieuwe AZCs te openen is het vluchtelingendebat in de stad opgelaaid. Rebekah Ahrendt, musicologe aan Yale University, bekijkt migratie vanuit een heel ander oogpunt, namelijk vanuit de muziek.

Hoe heeft migratie, in de breedste zin van het woord, invloed op de identiteit van muziek en andersom?

Vrijdag 22 januari 20.30 uur cureert Ahrendt in Rasa de muzikale avond ‘Utrecht en de Diaspora’, waar ze ensembles bijeen brengt die opereren vanuit verschillende muziekculturen.

Zo is er muziek te horen van Mohammed Ahaddaf, die met zijn Ahaddaf Kwartet Marokkaanse invloeden mixt met jazz en Latin en zo een unieke sound creëren. Ook DJ Dubcovsky is aanwezig, die niet-westerse muziek mixt tot bijzondere uitgaansplaatjes.

Daarnaast is er een kleine preview van de Stadsopera ‘Onderweg’, een opera over en met vluchtelingen die in mei 2016 in première gaat. De opera is gebaseerd op meer dan 200 individuele verhalen van vluchtelingen uit de stad.

Baban Kirkuki, dichter, en Ruben van Gogh, librettist van de opera, vertellen over deze verhalen en het thema ‘Muziek & Migratie’. Als laatste zal het duo Helene Kalfsvaart, operazangeres, en Hamid Reza Behzadian, Iraanse gitarist, muziek ten gehore brengen.

Meer informatie, zie www.on.fb.me/1ZZWofi.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden