null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

RIVM meldt zorgelijke stijging aantal nieuwe coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt weer toe. Het aantal besmettingen van de afgelopen week is bijna verdubbeld vergeleken met die week daarvoor: van 534 besmettingen in een week naar 987.

Online redactie LibelleGetty Images

Volgens het RIVM zijn er de afgelopen week 19 patiënten voor COVID-19 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 3 meer dan in de week daarvoor. De afgelopen week zijn er 7 mensen overleden aan COVID-19.

Wake-upcall

Het RIVM waarschuwt dat het coronavirus zich weer meer verspreidt in Nederland. Het aantal besmettingen neemt toe en het reproductiegetal ligt boven de 1. Dat betekent dat mensen met het coronavirus meer andere mensen besmetten.

Aura Timen van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding zegt daarover tegen de NOS: "Op alle vlakken is dit een forse stijging. Als dit zo doorgaat, kunnen we het verliezen van het virus. Dit is een wake-upcall: we moeten zo niet verder."

Gezinnen en huishoudens

De stijging is voor een deel te verklaren door de opschaling van het aantal testen. Er werden inderdaad meer mensen getest de afgelopen week, maar in verhouding kwamen daar veel meer positieve testen uit dan in de weken daarvoor. Het virus verspreidt zich momenteel vooral binnen gezinnen en huishoudens, maar ook weer vaker tussen vrienden en familie.

Feestjes, een bezoek aan het café en werken op kantoor blijken regelmatig de oorzaak te zijn van de besmetting. Het gaat momenteel dan ook om een relatief jonge groep Nederlands die besmet wordt met het virus: vooral mensen van 20-40 jaar testten de afgelopen tijd positief op het coronavirus. Het gevaar dat zij het virus overdragen aan ouders, opa's en oma's - de kwetsbare groep - is natuurlijk erg groot.

Maatregelen

Het advies van het RIVM luidt dan ook: "Het is en blijft belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden over verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Afstand houden, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. Dat geldt ook voor het thuisblijven en testen bij de eerste klachten. Zo houden we het nieuwe coronavirus onder controle."

BEKIJK OOK: Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:

LEES OOK: Elsa: “Mijn man wil geen 1,5 meter afstand houden”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden