null Beeld

RIVM wil mogelijk dat déze beroepen ook mondkapjes gaan dragen

Het is voor velen momenteel de realiteit om niet te kunnen werken vanwege het coronavrius. Zoals het nu lijkt, kunnen we het virus in de nabije toekomst ook nog geen vaarwel zeggen. Maar het is wél noodzakelijk om alvast na te denken over de maatregelen om in de toekomst weer aan de slag te kunnen gaan. Bijvoorbeeld door middel van mondmaskers.

Daphne Dorgelo

Zo vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel donderdag in een briefing aan de Tweede Kamer dat mensen met een zogeheten contactberoep.

Kappers en fysiotherapeuten met mondkapjes

Waar je bij een contactberoep aan moet denken? Bijvoorbeeld kappers, nagelstylisten, tandartsen en fysiotherapeuten. Zij moeten mogelijk een mondkapje dragen als ze in de toekomst weer aan het werk gaan.

Nog niet zeker

Van Dissel benadrukt dat het niet zeker is dat dat gebeurt, maar zei wel dat er over na wordt gedacht. Maar dan alleen voor bepaalde beroepsgroepen, en alleen als het echt bijdraagt aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Uiteindelijk is de keus aan het kabinet over de maatregel.

Slag om de arm

In Duitsland en België wordt iedereen voorgeschreven om met een mondkapje op te gaan winkelen. Dat lijkt Van Dissel echter niet verstandig in Nederland. Het heeft volgens hem geen toegevoegde waarde, want wanneer iedereen zich aan de afspraken houdt (1,5 meter afstand en regelmatig handen wassen), moet dat volgens hem voldoende zijn om besmetting te voorkomen.

Bovendien is hij bang dat het voorschrijven van mondkapjes de situatie juist kan verergeren. “Dat mensen die verkouden of ziek zijn denken: ik kan wel naar buiten, want ik heb een mondkapje op.”

Geen alternatief voor afstandsmaatregel

Premier Mark Rutte verwacht dinsdag duidelijkheid over de kwestie, maar wil alvast één ding duidelijk maken: "Een mondkapje is niet het algemene alternatief voor de anderhalvemetersamenleving.” Hij reageerde daarmee op vragen van de Tweede Kamer. Het kabinet wil namelijk dat de premier het dragen van mondkapjes meeneemt bij de exit-strategie uit de lockdown. Het gaat dan niet alleen om de professionele mondmaskers die in ziekenhuis worden gedragen, maar bijvoorbeeld ook om een stoffen bedekking van neus en mond.

Door het coronavirus is er een tekort aan mondkapjes. Sla daarom niet als een dolle mondkapjes in, maar maak er zelf één als je die toch graag wil hebben. Belangrijk om te weten: dit mondkapje is gemaakt volgens de richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid en niet geschikt voor zorgpersoneel:

Ook hebben Libelle's creatievelingen de officiële richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid omgezet in een stap voor stap te volgen patroon, opgezocht waar je rekening mee moet houden bij het maken, en welke stoffen je het beste kunt gebruiken.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden