Rode pepers: alle gezondheidsvoordelen op een rijtje
Hou je wel een beetje van pittig eten, dan ben je waarschijnlijk dol op rode pepers. En dat is heel goed, want er zitten een hoop voordelen aan deze pepertjes. Heel gek: bij een warme zomerdag denk je vaak niet aan pepers of sambal voor verkoeling. Toch helpen ze wel degelijk. Niet voor niets dus dat pepers vaak in Tropische landen worden gegeten. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten, maar dit zweet verdampt en het koelt je lichaam af. Ideaal! Maar dat is niet het enige voordeel:
Je leeft er langer door
Uit onderzoek van de universiteit van Vermont blijkt dat er een link is tussen het eten van chilipepers en de kans op sterfte. Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers de gegevens van 16.179 deelnemers die 6 jaar lang hun chilipeperconsumptie bijhielden, geanalyseerd. Hieruit blijkt dat je meer kans hebt om langer te leven als je regelmatig rode pepers op het menu hebt staan. De reden hiervoor is alleen nog niet helemaal duidelijk, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de andere voordelen van rode pepers.
Ze bevatten veel vitamines en mineralen
Chilipepers zijn ook gezond omdat ze boordevol vitamine C, koolhydraten, eiwitten en vezels zitten. Maar om hier daadwerkelijk de effecten van te merken, moet je er wel een hele hoop van eten.
Je eet er minder door
Toch zijn rode pepertjes wel goed voor de lijn. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je minder trek krijgt en meer calorieën verbruikt als je aan je maaltijd een lepeltje peper toevoegt. Dit komt door het stofje capsaïcine, die de scherpe smaak van peper veroorzaakt. De scherpe smaak vermindert het hongergevoel en krikt het energieverbruik op na de maaltijd. Dit komt doordat capsaïcine de receptoren op de tong stimuleert. Die receptoren zijn gevoelig voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Niet heel fijn misschien, maar het branderige gevoel bevordert wel de spijsvertering.
Je loopt minder risico op hart- en vaatziekten
Het stofje capsaïcine bevordert niet alleen je spijsvertering, maar het is ook nog eens goed voor je hart. Het beïnvloedt namelijk het cholesterolgehalte op een positieve manier en houd je bloedvaten gezond. Hierdoor loop je minder risico op hart- en vaatziekten.
Iets te enthousiast geweest met de rode pepertjes? Zó maak je het gerecht minder pittig:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Goed gevoel. Beeld: iStock