null Beeld

Sinaasappelsap uit een pak tot wel twee jaar houdbaar

Een glas sinaasappelsap lijkt een vitaminebom, maar is in werkelijkheid allesbehalve gezond. Jus d'orange is tot wel twee jaar houdbaar en barst bovendien van de suikers.

Susan Dalstra

In de fabriek wordt het sinaasappelsap een halve minuut lang verwarmd. Vervolgens gaat er stikstof doorheen om de zuurstof te vervangen. Daarna wordt het sap opgeslagen in grote tanks waaruit wel veertig miljoen pakken jus d’orange gaan.

Vers sapje

De leveranciers willen de jus d’orange zo snel mogelijk in de winkel hebben, maar als het moet blijft de substantie tot wel twee jaar houdbaar in de containers. Van een vers sapje is dan geen sprake meer natuurlijk.

Suikerbom

Dat is nog niet alles: een glaasje jus is een ware suikerbom. De lever moet alle fructose afbreken waardoor een teveel kan leiden tot extra vetopslag rondom de vitale organen. Daardoor kan fructose leiden tot leverproblemen, obesitas, hart- en vaatziektes en zelfs leverkanker.

Fruit

Teveel is natuurlijk nooit goed, maar wat is teveel? De Britse Dietic Association raadt aan om maximaal 150 ml sinaasappelsap per dag te drinken. En wat je ook doet: vervang fruit nooit door vruchtensap. In een stuk fruit zitten veel vezels. Die zijn sowieso goed voor je, maar bovendien geeft de vertering daarvan de lever veel meer tijd om de fructose te verwerken.

Bron: Daniel Tapper - Food Unwrapped

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden