Zo kun je zelf een sjaal breien. Beeld Getty Images/iStockphoto
Zo kun je zelf een sjaal breien.Beeld Getty Images/iStockphoto

Sjaal breien: zelf aan de slag met deze tips en breipatronen

Zelf een sjaal breien? Dat is helemaal niet zo moeilijk! Breien is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook nog eens makkelijk om te doen. Libelle vertelt je in dit artikel alles wat je wil weten over een sjaal breien.

breij je blij

Waar moet je beginnen als je een sjaal wil breien? Het maakt niet uit of je een beginner bent of al vaker aan het breien bent geslagen, want met de volgende uitleg kun je zo aan de slag. Zo wandel je binnenkort de deur uit met je zelfgemaakte sjaal - óf je doet het cadeau aan een dierbare.

Wat is een ribbelsteek?

De ribbelsteek wordt ook wel het eenvoudigste breipatroon genoemd. Dat is met een reden: je breit alleen maar rechte steken (insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden) en het maakt voor de ribbelsteek niet uit hoeveel steken je opzet. Het hoeft dus niet een even en oneven aantal te zijn. Het maakt dit patroon geschikt voor verschillende breiwerken, waaronder dekens en ook sjaals. Omdat dit patroon mooi platligt heb je geen last van omkrullende randen. Als je wil oefenen met breien, is de beste steek om mee te beginnen, aldus Breistudio Kim (zie onderstaande video).

Zo ga je te werk:

  1. Houd de breinaald met opzetsteken in je linkerhand en de andere breinaald in je rechterhand.
  2. Insteken: Met de lege naald steek je in de eerste lus van de breinaald waarmee je je opzetsteken hebt gemaakt.
  3. Omslaan: Vervolgens haal je de draad onder beide breinaalden door. Sla deze linksom de punt van je rechter breinaald heen.
  4. Doorhalen: Haal de rechter breinaald naar je toe. Voordat het puntje loskomt van de naald, schuif je deze met het lusje over de linker breinaald heen.
  5. Afglijden: Met je rechter breinaald laat je het wol nu afglijden van de linker breinaald.
  6. Herhaal tot de breinaald met opzetsteken leeg is. Verwissel met de breinaalden van hand en herhaal stap twee tot en met vijf.

Sjaal breien met een patentsteek

Wil je voor een ander patroon gaan, dan kiezen veel breiers voor de patentsteek. Het is wel wat ingewikkelder dan de ribbelsteek. Laat je trouwens niet verwarren door de verschillende soorten patentsteken die er zijn, zoals de valse patentsteek en de halve patentsteek. Voor nu houden we het bij de patentsteek zelf voor het breien van een sjaal.

Zo ga je te werk:

  1. Zet een aantal steken op die je kunt delen door twee.
  2. Met de eerste naald brei je één steek recht en haal je één steek af met een omslag. Net zoals bij averecht breien. Herhaal deze steken tot het einde van de naald.
  3. Met de tweede naald brei je de afgehaalde steek van de vorige naald samen met de omslag. Hierdoor ontstaat één steek. Haal één steek af met een omslag, zoals bij averecht breien. De laatste steek brei je averecht. Blijf herhalen zoals in de bovenstaande video van Ik wil breien wordt uitgelegd.

Sjaal breien met dikke wol

Maak je geen zorgen: je kunt met vrijwel elk soort wol en garens breien. Vooral voor een dikke, fluffy sjaal is breiwol dat dik genoeg is voor breipen 10 geschikt. Als je dertig steken opzet en verder breit met de patentsteek (zie hierboven) heb je na een tijdje een lange sjaal gebreid. Zorg dat-ie ongeveer 1.50 meter of 2 meter lang is.

Gratis breipratronen

Schiet je er zonder patroon geen steek mee op? Dan komen de volgende gratis breipatronen goed van pas bij het breien van een sjaal. Downloaden, uitprinten, en je kunt vandaag meteen al aan de slag met je eigen breiwerk.

Sjaal breien met arm knitting

Heb je al van arm knitting of armbreien gehoord? Breien met de arm is een trend die sinds 2013 gaande is. Voor de verandering heb je géén breinaalden nodig om de mooiste creaties te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook een sjaal breien met je armen. Angelique legt in deze video uit hoe je dat doet.

Bron: Alles over breien, Sjaal-breien, Hobby blogo.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden