null Beeld

Slechte nachtrust triggert stofje dat gelinkt is aan Alzheimer

Eén slechte nacht kan er al voor zorgen dat een stofje dat gelinkt is aan Alzheimer vrijkomt in je brein. Althans; als we dit nieuwe onderzoek mogen geloven.

Irene de Waal

Wetenschappers wisten wel dat er een verband bestond tussen dementie en slaapgebrek, maar het was onduidelijk of het slaapgebrek voortkwam uit de ziekte of vice versa.

Hersencellen

Nu hebben onderzoekers van de Stanford universiteit ontdekt dat zelfs één slechte nacht de bèta-amyloïdeniveaus kan verhogen. Doordat stofje samenklontert kunnen sommige hersencellen niet meer met elkaar communiceren.

Langdurig slaapgebrek

Ook al wordt het niveau daarna weer stabiel; onderzoekers zijn bang dat langdurig slaapgebrek een ongezonde ophoping van samensmelting in je brein kan veroorzaken met geheugenverlies tot gevolg.

Eiwit

De onderzoekers ontdekten ook dat na enkele slechte nachten het niveau van een bepaald soort eiwit toenam. En dat veroorzaakt chaos in je brein en is gelinkt aan Alzheimer. Dít is trouwens een van de eerste tekenen van Alzheimer.

Alzheimer

"Wij hebben aangetoond dat slecht slapen gelinkt is aan hogere niveaus van twee proteïnes die samenhangen met Alzheimer", aldus een hoofd Neurologie en mede-auteur van het onderzoek. "Als je op middelbare leeftijd chronisch slecht slaapt, kan dat op latere leeftijd het risico op Alzheimer vergroten, denken wij."

Goede nachtrust

"Op dit moment kunnen we niet zeggen dat als je beter slaapt, dat het risico op het ontwikkelen van Alzheimer vermindert. Maar een goede nachtrust is hoe dan ook wel iets dat iedereen wil nastreven."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Telegraph, Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden