Kruidig koektaartje Beeld Eric van Lokven
Kruidig koektaartjeBeeld Eric van Lokven

PREMIUM

Smullen maar: kruidig koektaartje met bitterkoekjes & mandarijnroom

Je wordt al vrolijk als je dit taartje ziet. Extra leuk meegenomen dat-ie ook nog eens heerlijk smaakt. Een echte blijmaker!

Yvonne JimminkEric van Lokven

Nagerecht of voor bij de koffie, voor 8-10 personen

Dit heb je nodig

Voor het deeg:

  • 180 g bloem + voor uitrollen
  • 2 tl koekkruiden of kaneel
  • ¼ tl zout
  • 60 g witte of lichte basterdsuiker
  • 100 g boter + voor invetten
  • 1 ei
  • 1 el water

Voor de vulling:

  • 100 g bitterkoekjes, fijngehakt
  • 1½ kilo schoon­gemaakt pompoenvruchtvlees
  • 175 g crème fraîche
  • 75 g ei
  • 65 g witte basterdsuiker
  • 2 tl koekkruiden of kaneel
  • ½ tl vanille-essence
  • ¼ tl zout

Voor het serveren:

  • 200 ml lobbige slagroom
  • 1 el suiker
  • 2 tl mandarijn- of sinaasappelrasp

Extra:

  • Keukenmachine
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Blindbakvulling (gedroogde bonen)
  • Boterkoekvorm van 23 cm Ø

Zo maak je de pompoenpuree:

Voor circa 1 kilo puree. Je hebt 425 g pompoenpuree nodig voor de rest van het recept.

  1. Snijd 1½ kilo schoon­gemaakt pompoenvruchtvlees in dunne partjes.
  2. Schuif ze op een met bakpapier beklede bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 °C en rooster in 25 minuten gaar (niet bruin) – schep tussendoor een keer om.
  3. Pureer de partjes pompoen en druk door een zeef.

Zo maak je het taartje:

  1. Vet de vorm in, leg een passend bakpapiertje op de bodem en vet ook dit in. Bestuif eventueel met wat bloem.
  2. Doe de bloem, specerijen, zout, suiker en boter in de keukenmachine en pulseer tot kruimels. Doe het ei en het water erbij en pulseer tot het net als een deeg samenpakt. Druk samen tot een schijf en laat afgedekt in de koelkast 1 uur rusten.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C, elektrische stand.
  4. Rol het deeg tussen bakpapier uit tot een lap die rondom 5 cm groter is dan de vorm en bekleed deze ermee. Plooi een mooie rand tussen de vingertoppen en laat op de rand van de vorm rusten. Leg een groot vel bakpapier in de vorm en verdeel daarin de steunvulling langs de randen en bak de bodem 10 minuten voor.
  5. Til de blindbakvulling aan het bakpapier uit de vorm, zet de bodem terug in de oven, bak nog 5 minuutjes, haal uit de oven en laat wat afkoelen.
  6. Schakel de oven terug naar 160 °C. Verdeel de bitterkoekjes over de bodem.
  7. Meng in een beslagkom de ingrediënten voor de vulling. Meng goed en giet in de voorgebakken vorm. Klop met de vorm een paar keer op het aanrecht om luchtbelletjes uit de vulling te verwijderen.
  8. Bak de taart in het midden van de oven net gaar in 30-40 minuten. De vulling mag nog een beetje wiebelig zijn, deze gaart nog na. Zet de oven uit en laat de vorm nog 30 minuten in de oven nagaren met de deur op een kier (pollepel ertussen). Laat daarna buiten de oven afkoelen en zet nog 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Klop de slagroom lobbig samen met de suiker en mandarijnrasp en serveer bij de taart.

Tip: is de bakvorm net iets hoger dan een boterkoekvorm of heeft deze juist een iets bredere lage vorm? Vermeerder dan het recept met 1/3 en verleng de baktijd met circa 15 minuten.

Deeg over? Bak er koekjes van.
Vulling over? Giet het teveel aan vulling in aardewerken schaaltjes en zet ze bij de taart in de oven. Serveer koud als dessert.

Bereidingstijd 25 minuten | Oventijd 85 minuten | Afkoelen 4 uur

Styling: Cyn Ferdinandus | Receptuur: Yvonne Jimmink | Fotografie: Eric van Lokven

Zelf de Libelle Lekker lezen? Koop hier het laatste exemplaar

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden