Snel benauwd door mondkapje? Dít kun je daar het beste aan doen
Sinds 1 juni is het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Zeker in het begin kan zo’n mondmasker nogal benauwd aanvoelen, puur omdat je het niet gewend bent. En dit geldt natuurlijk helemaal voor mensen met een longziekte.
Het Longfonds heeft daarom een aantal tips op een rijtje gezet om benauwdheid zoveel mogelijk te verminderen.
Let goed op het materiaal
Als je merkt dat je het snel benauwd krijgt van je mondkapje, is het slim om het materiaal eens onder de loep te nemen. Een mondkapje van dichtgewoven maar dunne stof laat het meeste lucht door, dus hier kun je het beste voor gaan.
Thuis oefenen
Zorg ervoor dat je van tevoren even oefent met het dragen van een mondkapje. Begin met het opzetten als je rustig zit en adem eens rustig in en uit. Wandel vervolgens een stukje door je huis, maar let erop dat je je tempo heel laag houdt. Probeer daarna eens om een half uurtje je mondkapje op te houden terwijl je een boek leest.
Probeer te ontspannen
Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn op het moment dat je je mondkapje draagt. Zorg er daarom voor dat je op tijd de deur uitgaat, zodat je niet gehaast op het perron of bij de bushalte aankomt. Dit geeft je ook de tijd om eerst nog even op adem te komen, voordat je je mondkapje moet opzetten.
Extra pufje nemen
Heb je van je arts ‘rescue medicatie’ (een kortwerkende luchtwegverwijder zoals salbutamol, terbutaline, ipratropium)? Dan kun je - eventueel in overleg met je arts - voordat je het mondkapje gebruikt een extra puf nemen.
Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: Longfonds. Beeld: iStock