null Beeld

Sofie van den Enk: ‘Als ik het dictee win, ga ik aan de champagne!’

Vanavond is het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Een van de deelnemers is presentatrice Sofie van den Enk (34). Hoe schat zij haar kansen in? En hoe belangrijk is taal voor haar? 

Helene van Santen

Heb je flink geoefend voor het dictee?

"Ik heb het dictee van vorig jaar gemaakt, maar dat was echt onmogelijk! Er zaten veel onbegrijpelijke woorden en zinnen in. Ook heb ik het Groene Boekje gekocht om te controleren of ik alle regels goed in mijn hoofd heb zitten. Er bleken 120 pagina's met regels in te staan, ik ben tot bladzijde 70 gekomen."

Hoe denk je dat je het vanavond gaat doen?

"Ik had vorig jaar 32 fout (de winnaar had 13 fout -red.), dus ik hoop het dit jaar beter te doen. Ik ga vast niet winnen, maar mocht dat toch het geval zijn, dan ga ik heel veel champagne drinken!"

Aan welke taalfout erger jij je bij anderen?

"Ik vind d/t-fouten heel vervelend. Het staat zo slordig."

En welke fout maak je zelf weleens?

"Ik moet altijd heel hard nadenken over het trema op woorden met drie e's. Zoals: weeën of sleeën. Dan denk ik: waar moeten de puntjes ook alweer?"

Ben je een taalpurist?

"Ik hecht wel veel waarde aan goed taalgebruik. In 2008 heb ik de Philip Bloemendal Prijs gewonnen, die wordt uitgereikt aan presentatoren die zorgvuldig omgaan met taal. Ik ben een echte alfa en ben dol op taal. Ik heb een tijd in Frankrijk en de Verenigde Staten gewoond, dus ik spreek Engels en Frans. Daar heb ik vanavond hopelijk ook iets aan; het Nederlands kent veel leenwoorden uit het Engels en Frans. "

Was je zelfs als kind al veel met taal bezig?

"Jazeker. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op mijn zestiende heel boos was toen ik erachter kwam dat veel mensen het woord 'geconfisqueerd' gebruiken, terwijl ik het niet kende. Dat niemand mij dat had verteld! Ik probeerde altijd heel mooi en ingewikkeld te praten. Ik ben er trouwens ook heel trots op dat mijn zoontje van 3 al heel duidelijk praat. Laatst zei hij: 'Mama, wij zijn kangoeroes! Mag ik in jouw buidel?' Ik vond het zo leuk dat hij dat zo duidelijk kon zeggen."

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is vanavond om 21.30 uur te zien op NPO1.

Fotografie: ANP.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden