null Beeld

Soorten yoga

In Nederland beoefenen bijna 600.000 mensen een of andere vorm van yoga. Yoga is een uitstekende manier om het lichaam en de geest in balans te brengen. Yoga brengt ontspanning, je kunt onthaasten en de stress uit je lichaam laten verdwijnen. Daarnaast is yoga super om je lichaam flexibel en soepel te houden.

Er zijn verschillende soorten yoga. Je hoeft niet meteen in de 'vliegende kraanvogel' houding te kunnen staan maar je kan gewoon beginnen met eenvoudige rek en strek-oefeningen. Dit kan je, indien gewenst, langzaam uitbouwen tot echt krachtige poweryoga.

Welke soorten yoga zijn er eigenlijk allemaal?

Hatha yoga

De meest bekende yogavorm in Nederland is Hatha Yoga. Dit is de yoga die wordt gedaan door het beoefenen van lichaamsoefeningen (asana’s) en ademoefeningen (pranayama). De yogaoefeningen versterken je spieren en gewrichten. Daarnaast maken ze je wervelkolom veerkrachtiger. Door de bewegingen en ademhaling werk je ook aan je inwendige organen, klieren en zenuwstelsel. Ze maken fysieke en mentale spanningen vrij, zodat je ze los kunt laten.

<img />

De ademhalingsoefeningen maken je bewuster van je adem.

Ze verhogen het effect van de yogahoudingen en bevorderen de concentratie en de ontspanning. Je voelt je daardoor rustiger en energieker. Je staat in het dagelijks leven meer stil staat bij wat je doet en bij wat er om je heen gebeurt en je kunt er zo ook meer grip op krijgen.

Bikram yoga

Bij bikram yoga doe je een serie van 26 klassieke yogahoudingen waarbij je je hele lichaam in 90 minuten compleet onder handen neemt. De houdingen worden altijd in dezelfde volgorde en op dezelfde manier beoefend. Dit gebeurt in een speciaal daarvoor verwarmde ruimte. Het is daar wel 38-40 graden celcius. Deze warmte helpt je bij het verkrijgen van flexibiliteit en je vermindert het risico van blessures. Daarnaast helpt de warmte door het zweten je lichaam te reinigen.

Ashtanga of vinyasa yoga

Ashtaga yoga lijkt een beetje op hatha yoga, maar de houdingen worden in een meer vloeiende beweging uitgevoerd. De houdingen samen vormen dus een doorstromend geheel. Vinyasa betekent doorstroming in Sanskriet.

Power yoga

Power yoga is eigenlijk hetzelfde als ashtanga yoga, alleen staat hier de volgorde van de oefeningen niet vast. De yogadocent stelt op basis van eigen inzicht en de mogelijkheden en wensen van de klas een les samen met afwisselende oefeningen.

Yoga wordt op heel veel plekken gegeven. Van professionel yogastudio's tot kleine wijkcentra. Kijk eens welke mogelijkheden er zijn voor yoga bij jou in de buurt.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden