Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Sparen voor de studie van je kind

Het is nauwelijks voor te stellen als je kind nog in de zandbak speelt. Maar ooit gaat het misschien studeren. Als ouder kun je hiervoor sparen, nu al.

Veel ouders kiezen ervoor om te sparen voor de studiekosten van hun kinderen. Omdat ze willen voorkomen dat hun kind later een grote studieschuld opbouwt. Of nauwelijks aan studeren toekomt, omdat de bijbaantjes zoveel tijd opslokken.

Advertentie

Banken en verzekeringen bieden verschillende producten die zijn bedoeld voor het sparen voor een specifiek doel op de langere termijn. Het geld is tussentijds niet opneembaar. Ouders paren maandelijks een vast bedrag. Dit heeft als voordeel dat zij niet snel in de verleiding komen om het geld een andere bestemming te geven.

Open een spaardeposito

Ouders die meer flexibiliteit willen in het maandelijks in te leggen bedrag, kunnen ook kiezen voor een spaardeposito. Ook hierbij is het geld tussentijds opneembaar. Maar houden ouders een keer geld over, dan is dit makkelijk in het deposito te storten. Zitten ze even krap bij kas, dan kan het maandbedrag tijdelijk omlaag.

22.000 euro per kind

Hoeveel geld moet er op de rekening staan als het kind gaat studeren? Ouders met een redelijk inkomen die niet willen dat hun kind leent, moeten voor een kind dat op kamers gaat maandelijks zo’n € 460 bijdragen. Voor de hele studieduur van vier jaar is dat € 22.000.

Ouders die beginnen met sparen zodra het kind ter wereld komt, moeten bij een spaarrente van 3% maandelijks € 77 opzij zetten om €22.000 bij elkaar te sparen.

Belastingvoordeel?

Over opgebouwd spaartegoed moet belasting worden betaald als het meer is dan €20.785 per fiscale partner. Sinds 1 januari is de toeslag heffingvrij vermogen  voor minderjarige kinderen vervallen, in 2011 bedroeg deze toeslag €2.779 per minderjarig kind. Een spaarrekening of deposito afsluiten op de naam van het kind, is geen oplossing. De belastingdienst telt het vermogen van minderjarige kinderen op bij dat van hun ouders.

Op naam van ouders of kind

De rekening op de naam van het kind zetten, heeft als voordeel dat dit spaartegoed overzichtelijk geschieden blijft van ander spaargeld. Een nadeel is – vinden veel ouders – dat het kind in dat geval zelf bepaalt waaraan hij het spaargeld besteedt als het 18 wordt. Blijft het spaargeld op de naam van de ouders, dan bepalen zij wanneer het vrijkomt en hebben ze meer invloed op waaraan het geld wordt besteed.

Tip: laat de hoogte van het inkomen het niet toe om maandelijks geld opzij te zetten, maak dan elk kwartaal de kinderbijslag naar het deposito over.

Memoires van een Maîtresse – Deel 39: “Misschien kun jij maar beter gaan”

memoires

Premium

Blijkbaar moet Sabine de trossen losgooien als het op geduld aankomt. De Kapitein doet uiterst vaag over hoe hun relatie nu verdergaat en haar telefoon is nog steeds in handen van Erik de IT-man.

Wanneer ik terugkom van de markt, staat mijn woonkamer bomvol mannen. Vandaag verhuist Thijs. Hij heeft een mooi appartement gevonden, 2 straten verderop. Het voelt ongemakkelijk, met mijn bloemen in mijn hand en al die grote beren die zich ook geen houding weten te geven. “Iemand koffie?” roep ik, maar uit de mokken die zij schalks in de lucht houden, weet ik dat mijn vraag m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien