null Beeld

Stress? Déze simpele ademtechniek geeft je meteen rust

Als je ineens in de stress raakt, kan het lastig zijn om jezelf weer te kalmeren. Deze ademtechniek kan je daar heel gemakkelijk bij helpen.

Online redactie Libelle

Onderzoeksprofessor Brené Brown noemt de ademtechniek ook wel 'de vierkante ademhaling'.

Hartslag

De vierkante ademhaling is een diepe ademhaling met behulp van je middenrif. Je vult dan je longen met zuurstofrijkere lucht dan bij ondiepe borstademhaling.

"Diepe buikademhaling moedigt volledige zuurstofuitwisseling aan. Dat wil zeggen dat je alles uit de inkomende zuurstof haalt", legt Brown uit. "Het is niet verrassend dat het de hartslag kan vertragen en je bloeddruk kan verlagen of stabiliseren."

Volgens Brown is het wetenschappelijk bewezen dat deze manier van ademhalen voor kalmte en focus zorgt en stress, depressie en angst verlaagt. Het is ook een goede manier om mindfulness te oefenen. Maar hoe werkt de oefening nu precies?

Focus

Adem eerst in door je neus en uit door je mond. Zorg ervoor dat je je buik uitzet terwijl je inademt en vernauwt terwijl je uitademt. Op deze manier gebruik je je middenrif. Neem ook de tijd om je volledig te focussen op je ademhaling. Als dit goed gaat, kun je beginnen met de oefening:

1. Adem gedurende 4 seconden in door je neus

2. Houd je daarna adem 4 seconden in

3. Adem dan in 4 seconden uit door je mond

4. Pauzeer en houd dit 4 tellen vast

5. Herhaal dit een aantal keer

Voorbereiding

Je kunt dit doen als je gestrest bent, maar ook tijdens een wandeling, voor het slapengaan, onder de douche of zittend aan je bureau. Het is sowieso verstandig om het alvast een paar keer te oefenen, zodat je voorbereid bent op wat je moet doen als je dus echt in een gespannen situatie terechtkomt.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden