null Beeld

Suzanne is net terug uit Andalusië: “We hebben een redelijk normale vakantie gehad”

Samen met haar man en twee tienerzoons ging Suzanne onlangs naar het Spaanse Andalusië. Niet alleen om vakantie te vieren, Suzanne is reisagent en wilde zelf ervaren hoe het is om momenteel in het buitenland te zijn.

Fenna Witteveen

Voor Suzanne was het belangrijk om met eigen ogen te zien hoe het er op Schiphol en in Andalusië aan toegaat, om haar klanten te voorzien van goede informatie. Op de luchthaven was het drukker dan ze had verwacht, er stonden lange rijen. Toch kreeg ze daar geen onveilig gevoel van: "Hoewel je op het begin geen mondkapje op hoeft, doet bijna iedereen dat alsnog. Ik moest wel lachen: veel mensen maken er een sport van om het mondkapje bij de outfit te laten matchen.”

Veel veranderingen waren er verder niet op Schiphol, alle cafeetjes zijn bijvoorbeeld nog gewoon open. Eén aanpassing kon de reisagent wel waarderen: “Normaal gesproken is het dringen tijdens het boarden, nu ben je ingedeeld in zones. Ze starten met de eerste zone, daartoe behoren de mensen die voorin zitten. Vervolgens mogen de mensen die achter in het vliegtuig zitten boarden.” Tijdens de vlucht naar Spanje moest het gezin op een formulier invullen waar in het vliegtuig ze zaten en waar de reis naartoe ging. Mocht achteraf blijken dat iemand besmet was, dan kunnen omstanders meteen geïnformeerd worden.

Mondkapjes op, mondkapjes af

Tijdens het vliegen, het ophalen van de auto, het boodschappen doen en in grote winkels moesten de mondkapjes op. Daar bleef het in eerste instantie bij. Tot vorige week woensdag opeens de mondkapjesplicht werd ingevoerd, om mensen alert te houden en omdat er nieuwe corona-uitbraken waren gemeld. Suzanne: “Op het begin voelde het een beetje gek om rond te lopen met zo’n mondkapje, maar mensen pasten zich snel aan, iedereen droeg er een.” Sowieso is Spanje goed voorbereidt, vertelt ze. Zo kun je in veel gevallen bij binnenkomst van een restaurant of aan tafel je handen desinfecteren. Het personeel draagt een mondkapje en een kaart is tegenwoordig een QR-code die je kunt scannen. Dit gaf haar een goed gevoel. “Ik heb me geen moment onprettig gevoeld. Ook mijn man en jongens voelden zich veilig. Ik ben dankbaar dat we zijn gegaan.”

Op de hoogte

“Ik hoor van mensen dat ze bang zijn dat ze niet meer naar huis kunnen als corona in het vakantieland uitbreekt”, vertelt Suzanne. Ze legt uit dat het klopt dat Buitenlandse Zaken je niet komt ophalen, maar met een pakketreis heb je recht op repatriëring. Dat betekent dat de reisorganisatie jou moet ophalen. Ga dus niet zelf je reis samenstellen, is haar devies. “Mensen denken vaak dat dit voordeliger is, wat niet het geval is. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op repatriëring, die je dus wel hebt wanneer je via een reisagent een pakketreis boekt.” Sowieso wil ze het belang van goede voorbereiding meegeven. “Lees waar en wanneer je mondkapjes moet dragen en registreer je via de Buitenlandse Zaken-app, want die houden je op de hoogte als er een verandering is in jouw vakantieland.”

Zoek iets wat bij je past

Suzanne had achteraf gezien geen moment willen thuisblijven. “We hebben een redelijk normale vakantie gehad. Het scheelt misschien dat wij in een huis met een zwembad zaten. Twee collega’s gingen op een kort tripje en sliepen in een hotel aan de kust. Daar moesten ze een mondkapje op als ze bij het buffet stonden en aan tafel mocht het weer af. Er zijn dus wel verschillen.” Zoek vooral een vakantie uit die bij je past. Suzanne: “Als je het nog niet prettig vindt om in grote menigtes te zijn, ga dan niet naar een grote stad, maar trek de natuur in en boek een huisje.”

Tot slot wil Suzanne nog meegeven dat ze het jammer vindt dat mensen zo angstig zijn. "Terwijl je prima op vakantie kunt als je je aan de regels houdt en goed oplet wat wel en niet kan. Het land is er goed op ingericht.”

Vakantie verziekt door het coronavirus? Zo krijg je je geld terug:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privébezit

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden