null Beeld

Symptomen van COVID-19 verschijnen meestal in déze volgorde

We weten intussen wel wat de symptomen zijn van het coronavirus. Maar hoe herken je het verschil tussen griep, verkoudheid en COVID-19?

Online redactie Libelle

Voor zowel patiënten als artsen is het lastig om het verschil tussen het coronavirus en de griep te herkennen, aangezien de symptomen zo goed als hetzelfde zijn. Nu blijkt uit onderzoek van University of Southern California dat de volgorde van symptomen mensen kan helpen om erachter te komen of ze griep hebben of toch corona.

Eerst koorts

"De volgorde van de symptomen is van belang", zegt Joseph Larsen, hoofdauteur van de studie. "Wetende dat elke ziekte anders verloopt, betekent dat artsen eerder kunnen vaststellen of iemand waarschijnlijk COVID-19 of een andere ziekte heeft, waardoor ze betere behandelbeslissingen kunnen nemen.

Uit het onderzoek blijkt dat de volgorde van symptomen er bij het coronavirus zó uitziet:

  1. Koorts
  2. Hoesten en spierpijn
  3. Misselijkheid en/of braken
  4. Diarree

Onderscheiden

Terwijl patiënten met griep juist vaker eerst beginnen met hoesten voordat ze koorts krijgen. Dit kan in praktijk moeilijk te onderscheiden zijn, aangezien de griep vaak abrupt begint met een drietal klachten, waaronder rugpijn, koude rillingen en een droge hoest. Maar alsnog kunnen de bevinden van het onderzoek nuttig zijn, aangezien het eerste symptoom van COVID-19 koorts is.

Verrassende symptomen

Daarnaast kunnen andere symptomen van corona het virus ook onderscheiden van de griep of een verkoudheid. Zo hebben veel patiënten last van verlies van geur en smaak en hebben ze last van gezwollen, rode tenen of ontstoken vingers.

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Healthline. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden