null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Talita Kalloe: “Het begon met mijn zoektocht naar duurzame kleding”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

Kandidaat 4:

Talita Kalloe (34, journalist, ondernemer) inspireert consumenten om bewuster en duurzamer te kopen en leven.

“Acht jaar geleden stortte in Bangladesh een kledingfabriek in, meer dan elfhonderd fabrieksarbeiders kwamen om het leven. Zo kwam aan het licht hoe erbarmelijk de omstandigheden waren waaronder modemerken hun kleding produceerden. Toen ik het nieuws las, droeg ik ook kleding van deze merken. Dat wilde ik niet meer.”

Zoektocht naar kleding

“Het was de start van mijn zoektocht naar kleding die op een eerlijkere manier wordt gemaakt. Daarbij ontdekte ik steeds meer conceptstores die opdoken in leegstaande winkelpanden. Ik ging met de winkeliers in gesprek en ontdekte dat zij ook bezig waren met bewustwording en duurzaamheid. Hun winkels lagen vol bijzondere producten met een goed verhaal waar meer mensen van zouden moeten weten.”

null Beeld

Bewust kopen

“Zo ontstond Soul Stores, mijn platform voor bewust kopen en duurzaam leven. Ik deel er informatie over winkels, merken en makers met een duurzame missie. Zo laat ik zien dat er andere opties zijn dan grote ketens die in massa produceren. Maar bewust kopen begint met begrijpen hoe dingen werken. Daarom moet je als ondernemer een goed verhaal over duurzaamheid vertellen. Dat is een vak apart. Ik help bedrijven om zichtbaar te zijn en hun merkverhaal online te delen. Zo kan ik aan de koop- én verkoopzijde een verschil maken.”

Tip 1: begin klein

“Je eigen gedrag duurzamer maken kost tijd. Ik adviseer altijd om klein te beginnen, zo heb ik dat zelf ook aangepakt. In eerste instantie werd ik me bewust van de kleding die ik kocht, maar nu zijn ook mijn cosmetica en schoonmaakspullen duurzamer. Via mijn platform en socialmediakanalen inspireer ik anderen om bewuste keuzes te maken in het dagelijkse leven.”

De vega stap

“Zelfs mijn ouders heb ik aangestoken. Toen ik voor het eerst vertelde dat ik vegetarisch wilde eten, voelde mijn vader aan mijn hoofd om te kijken of het wel goed met me ging. Inmiddels koken ze speciaal voor mij met vegetarische kipblokjes en eten ze zelfs soms mee. Als ik dat zie, ben ik ongelooflijk trots dat ik kan bijdragen aan dat beetje gedragsverandering. Hoe groot of klein ook, het is een begin.”
soulstores.com

  • Haar, make-up & styling: Ronald Huisinga, Juriaan Huijbregts (ass.). M.m.v.: Mango (rok), Levi’s (trenchcoat), Zara (sneakers)
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden