null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Terugkeren naar een droom als je wakker wordt: zo doe je dat

Je ligt heerlijk op het strand in de zon met een mooi boek, een tropische cocktail en aangenaam gezelschap en dan... word je wakker. Het is midden in de nacht en het enige waar je aan kunt denken is: breng me nú terug, alsjeblieft. Droomexpert Lauri Loewenberg deelt 3 tips waarmee je makkelijker kunt terugkeren naar een droom.  

Julie SmitsGetty Images

Volgens Lauri is het zeker mogelijk om weer terug te keren naar je droom als je wakker bent geworden. Hierbij is één ding heel belangrijk: het moment waarop je wakker wordt.

REM-slaap

's Nachts kom je elke 90 minuten in een REM-slaap en heb je gemiddeld 5 dromen. Elke keer keer dat je in de REM-slaap komt, droom je langer. Je eerste droom van de nacht is misschien maar zo'n 7 minuten lang, maar de laatste die je hebt kan wel 45 minuten duren.

Onderbewustzijn

Word je wakker na een vroege REM-slaap (dus: een van de eerste cycli), dan is de kans klein dat je terugkeert naar dezelfde droomwereld als je weer inslaapt. Je moet namelijk eerst door 3 andere slaapfases voordat je weer in de REM-slaap komt. Als het eindelijk zo ver is, is je onderbewustzijn al lang niet meer bezig met de droom die je eerder die nacht maar gedurende een paar minuten had. Dromen die je pas in latere cycli van je REM-slaap krijgt, duren langer en blijven beter hangen in je onderbewustzijn. Dit maakt de kans dat je er weer naar terug kunt keren groter.

Terugkeren naar een droom in 3 stappen

1. Beweeg niet

Probeer zo weinig mogelijk en liefst zelfs helemaal níet te bewegen als je wakker wordt. De verbinding tussen je geest en lichaam is, vooral tijdens je slaap, heel belangrijk. Door dezelfde houding aan te houden als waarin je droomde, blijf je meer in verbinding met de droom.

2. Hou je ogen dicht

Vermijd zoveel mogelijk afleiding voor je geest. Hierdoor blijft je droom 'verser' in je onderbewustzijn.

3. Focus op je droom

Blijf de droom waar je naar terug wilt herhalen in je hoofd. Blijf dus gefocust op de plek waar je weer naartoe wilt. Je kunt zelfs al fantaseren over de manier waarop je wilt dat de droom zich voorzet.

In het kort

Dus: word je wakker midden in een heerlijke droom en wil je weten hoe het verhaal afloopt? Houd je ogen dicht, beweeg je niet en herhaal de droom die je had in je hoofd. Met een beetje mazzel keer je zodra je in slaap valt vanzelf weer terug naar jouw paradijs.

Kom jij niet altijd goed in slaap? Neuropsycholoog Mark Tigchelaar geeft tips:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well + Good. Beeld: Getty Images

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden