null Beeld

Terugkijken: Hilmar en Welmoed blikken terug op 50 jaar feminisme in ‘Op de vrouw af’

Baas in eigen buik zijn, openbaar plasrecht hebben... De actiegroep Dolle Mina wilde vijftig jaar geleden veel verandering bewerkstelligen. In de documentaire Op de vrouw af blikten Welmoed Sijtsma en Libelle's Hilmar Mulder terug op vijftig jaar feminisme.

Heb jij het gezien?

Vijftig jaar Dolle Mina

Vijftig jaar geleden nam Dolle Mina eenmalig de redactie van Libelle over om over hun standpunten te delen. Sindsdien is veel veranderd op het gebied van vrouwenrechten. Maar nog altijd is er veel winst te behalen. In de documentaire Op de vrouw af die zondagavond op tv was, ging Welmoed Sijtsma samen met Libelle's hoofdredacteur Hilmar Mulder op pad om uit te zoeken wat sindsdien allemaal is veranderd voor vrouwen.

Adoptie en seksuele bevrijding

Van kinderen afstaan tot de seksuele revolutie en van #MeToo tot 'single schaamte': in Op de vrouw af spraken Welmoed en Hilmar met vrouwen van verschillende generaties over uiteenlopende onderwerpen. Zo zag je in de documentaire onder andere hoe Welmoed een bezoek brengt aan Irene Essenberg om te praten over de jaren '60. Irene werd in die tijd zwanger op 16-jarige leeftijd en moest tegen haar zin haar baby afstaan voor adoptie. Voor het eerst vertelt de afstandsmoeder haar aangrijpende verhaal. Ook is te zien hoe Bep Ruting met Hilmar in gesprek gaat over de seksuele bevrijding en de vrouwenbeweging.

Nieuwe preutsheid

En daar blijft het niet bij: we kunnen namelijk ook zien hoe drie journalisten van vrouwenbladen vertellen over de jaren 90, de tijd van de ‘happy single’ en tv-series als Sex and the City en Bridget Jones. De populaire seksvlogger Linda de Munck vertelt hoe tegenwoordig wordt gedacht over niet-monogame relaties en de nieuwe preutsheid die is ontstaan. De laatste jaren staan vrouwen opnieuw op de barricaden. De me too-beweging komt op en vrouwenrechten staan weer bovenaan de agenda.

“Dankjewel Dolle Mina”

“De vrouwenstrijd van Dolle Mina heeft ons veel opgeleverd,” vertelt Hilmar in de documentaire. “Dat vrouwen werken, hun kind naar de crèche brengen, dat voorbehoedsmiddelen makkelijk verkrijgbaar zijn. Dat vrouwen baas in eigen buik zijn. Ook hebben zij aangekaart dat er een dubbele seksuele moraal bestaat. Dankzij Dolle Mina is dat allemaal in een stroomversnelling gekomen. Ik zeg: dankjewel Dolle Mina.”

“We hebben een tijdreis door de generaties gemaakt,” zo licht Welmoed toe. “Van behoudend in de jaren 60 naar de seksuele revolutie in de jaren 70 en de vrijgevochten ‘happy single’ in de jaren 90. En nu zijn we toch weer wat preutser geworden.”

Op de vrouw af terugkijken

Heb jij de documentaire nog niet gezien? Je kunt hem hier terugkijken.

Actiegroep Dolle Mina startte alweer 50 jaar geleden met actievoeren. Wij vroegen voorvechters van vrouwenrechten of zij vinden dat er een nieuwe Dolle Mina-beweging moet komen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: WNL, Npo1. Beeld: Brunopress.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden