Mosselen: zo maak je ze klaar!

Ze zijn er weer, die heerlijke mosselen. Tijd om ze snel op tafel te zetten. Nog nooit gemaakt? Hierbij een heerlijk recept in combinatie met cider. Serveer met frietjes, brood en een lekker sausje!
Voordat je aan de slag gaat nog een paar algemene opmerkingen. Zorg dat de mosselen zo vers mogelijk zijn en eet ze op de dag van aankoop. Bij het koken zul je misschien merken dat sommige mosselen een beetje oranje kleuren. Dit betekent niet dat er iets mis mee is, maar geeft alleen aan dat het een vrouwelijke mossel is. Voor de smaak maakt dit niets uit! Sommige schelpen gaan tijdens het koken niet open. Dit geeft vaak aan dat er iets mis is met de mossel. Neem geen risico, eet hem niet op.
Wat heb je nodig (hoofdgerecht 2 personen)
– 2 kg mosselen
– klontje boter
– 4 plakjes dik gesneden bacon, in blokjes
– 1 teentje knoflook, geperst
– 200 ml cider
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 1 winterpeen, in schijfjes
– 50 g tijmblaadjes
Voorbereiding
Spoel de mosselen een paar keer in een bak met schoon en koud water, totdat er geen zand meer vanaf komt. Borstel de mosselen daarna één voor één onder koud stromend water schoon en trek zo nodig de baarden van de schelpen af.
Gooi hele zware mosselen weg, dit zijn namelijk zandmosselen. Wanneer er open exemplaren zijn, tik dan met de bolle lepel een paar keer op de schelp. Sluiten de schelpen niet? Dan is de mossel dood en moet je hem weggooien.
Bereidingswijze
Verhit een mosselpan, voeg de boter toe en bak de bacon. Voeg daarna de knoflook, het sjalotje, de winterpeen en de tijmblaadjes toe en laat de groenten ongeveer een minuut meebakken.
Zet het vuur hoger en voeg de cider toe. Doe de deksel op de pan en laat het een paar minuten stomen. Voeg daarna de mosselen toe en doe de deksel weer op de pan. Laat de mosselen ongeveer 5 minuten koken, totdat de schelpjes opengaan. Schud de mosselen tussentijds regelmatig om.
Laat het vocht in de pan zitten, dat is lekker om bij de mosselen te eten. Serveer de mosselen met friet, brood en lekkere sausjes!
Eet smakelijk!