null Beeld

Tóch alvast een zomervakantie boeken? 6 dingen om rekening mee te houden

Januari is voor veel mensen dé maand om de zomervakantie te boeken. En hoewel op vakantie gaan er naar alle waarschijnlijkheid ook dit jaar anders uitziet, bieden veel reisorganisaties al weer vakanties aan.

Kan je niet wachten met boeken? Babs van der Staak van de Consumentenbond geeft 6 boektips.

Het nu geldende advies: Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart (zie Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown | Rijksoverheid.nl).

1) Kies een pakketreis

"De overheid adviseert om tot eind maart niks te boeken. Maar de mensen die in de zomer op vakantie willen en al willen boeken, kunnen het best voor een pakketreis gaan. Je hebt dan meer rechten dan wanneer je los een accommodatie of een vliegtuigreis boekt."

"De reisorganisatie heeft meer plichten; die is dan echt verantwoordelijk voor het uitvoeren van een veilige reis. Zowel op reis, maar ook als je nog niet bent vertrokken. Is het gebied plots onveilig, dan moet een reisorganisatie het hele pakket terugbetalen. Ook bij faillissementen sta je sterker met een pakketreis."

2) Controleer de garantieregeling

Veel ANVR-reisorganisaties zijn aangesloten bij garantiefondsen, zoals de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), de GGTO (Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators), STO Garant (Stichting Take Over) of VZR Garant. Controleer of je reisaanbieder is aangesloten door zijn inschrijving te checken op de site van de garantiefondsen. Gaat een aanbieder failliet, krijg je een door het garantiefonds gedekte coronavoucher of brengen ze je tijdens de reis naar huis.

3) Boek rechtstreeks

Er bestaat geen garantieregeling voor losse vliegtickets. Ook tickets van reisbureaus of boekingssites vallen dus niet onder een garantiefonds. "Als je dan dus toch een vlucht los wil boeken, doe het dan rechtsreeks bij een luchtvaartmaatschappij en niet bij een tussenpersoon. Wij zagen het afgelopen jaar dat het dan langer duurt om je geld terug te krijgen. Er zit dan een extra schakel tussen wat het lastiger maakt." Zij vragen vaak wijzigingskosten tot €55 per persoon, de klantenservice is nogal eens onbereikbaar en restitutieverzoeken lopen zo behoorlijk wat vertraging op.

4) Ga voor een flexibele reis

"Verder is het belangrijk om een flexibel tarief te boeken. Daarbij kun je tot het laatste moment annuleren zonder teveel geld kwijt te zijn. In sommige gevallen kun je tot het laatste moment geheel kosteloos annuleren, in andere gevallen loopt het bedrag op naarmate je dichterbij de vertrekdatum komt. Maar het is natuurlijk beter dan alles kwijt zijn."

"Het is natuurlijk ook een fijn idee om op het laatste moment te kunnen besluiten mocht je je toch niet zo veilig voelen. Of wanneer je plots in quarantaine moet", vertelt Van der Staak. "Daarbij kan het gebied ook geel zijn, maar zijn er ter plekke beperkingen, zoals een sluiting van de musea en een avondklok. Dan kun je het niet leuk of prettig vinden om te vertrekken, maar dat is voor een organisatie geen geldige reden om te annuleren. Behalve dus als je een flexibele reis hebt geboekt."

5) Check de annuleringsvoorwaarden

"Voor een pakketreis gelden vaste annuleringsvoorwaarden. Je kunt altijd je reis annuleren en je krijgt altijd geld terug, afhankelijk van hoe dicht je op vertrek annuleert. Het is goed om je daar vooraf in te verdiepen. Veel reisorganisaties roepen dat ze flexibel zijn, maar dat kan natuurlijk per dag verschillen. Ga dus niet blind af op wat de reisorganisatie je vertelt; check altijd of het écht zo flexibel is als zij beweren."

Volgens Van der Staak hebben veel reisorganisaties hun voorwaarden aangepast. Dat betekent dat het coronavirus in de meeste gevallen geen geldige reden is om te annuleren. "Men weet nu dat het er is. Het is een bewust risico dat je neemt." Veel reis- en annuleringsverzekeringen keren om die reden dus niet meer uit. Check dat dus ook zeker nog even bij je verzekering.

6) Gebruik een creditcard

"Betaal altijd met je creditcard. Dan kun je de betaling eventueel terug laten betalen. Stel: je reisorganisatie annuleert een reis, dan moeten zij jou verplicht binnen twee weken terugbetalen. Doen ze dat niet, kun je contact opnemen met de creditcardmaatschappij en kunnen zij het geld eventueel voor je terughalen."

Bij creditcardmaatschappijen gelden wel enkele beperkingen. Vouchers zijn niet gedekt en de betaling mag maximaal 356 dagen gelden hebben plaatsgevonden. Ook moeten die rechtstreeks aan het failliete bedrijf zijn gedaan.

Reisgebied

Het is echt in een glazen bol kijken wat betreft het reisgebied. "Zoals de situatie er nu uitziet, zou ik zeggen: boek iets in Nederland. Maar je ziet dat er in sommige landen ook een afstandsrestrictie is. Of misschien moet je tegen die tijd plots in quarantaine? Of je vindt het op dat moment zelf te veel risico. Dus ook als je in Nederland boekt: kies een flexibel tarief. We weten niet hoe het gaat lopen."

Code geel, rood en oranje

"Bij een pakketreis moeten organisaties bij annulering binnen twee weken terug betalen. Voor losse reizen en accommodaties gelden andere regels. De ILT (Inspectie Leefomgeving & Transport) heeft wel bepaald dat sinds 1 oktober vliegtickets binnen zeven dagen terugbetaald moeten worden."

Belangrijk om te weten is dat je je reis niet zomaar kunt annuleren. Je er bij nader inzien toch niet goed bij voelen is geen geldige reden. In dat geval ben je soms het hele aankoopbedrag kwijt. "De regels hierover verschillen per aanbieder en zijn ook nog eens afhankelijk van wanneer je annuleert. Bij code rood zullen veel aanbieders in principe zelf de reis annuleren en bij code oranje gebeurt dit in de praktijk meestal ook. Is dat niet het geval, is het zaak om zelf contact op te nemen met de aanbieder."

Toch geen vakantie? Niet getreurd: zó haal je het vakantiegevoel gewoon in huis:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden