null Beeld

Turks stoombad of de sauna: wat is beter?

Als je een dagje in de spa bent, is het lastig kiezen: ga je voor de sauna of het Turkse stoombad? Om de keuze wat makkelijker te maken, zochten we de verschillen en gezondheidsvoordelen uit.

Ismay Gijsen

Allereerst is het handig om te weten wat het verschil is tussen een sauna en stoombad. Het belangrijkste verschil is de tempratuur en vochtigheid. Volgens de North American Sauna Society wordt een traditionele Finse sauna verwarmd tussen de 65 graden en 90 graden. De vochtigheidsgraad is in een sauna ongeveer 10%.

Turkse stoombad

In het Turkse stoombad is het daarentegen tussen de 43 en 49 graden, een stuk minder warm dus. De luchtvochtigheidsgraad is hier maar liefst 100%. Joy Hussain, een Australische arts die sauna’s bestudeerd zegt hierover: “Beide hebben te maken met de blootstelling van het hele lichaam aan hete lucht. Sauna’s stimuleren om te zweten en stoomkamers verminderen ons vermogen om te zweten.” De druppeltjes die je in een stoombad op je lichaam voelt, is dus geen zweet maar gecondenseerd water uit de vochtige lucht die er hangt.

Gezondheidsvoordelen sauna

Uit onderzoek blijkt dat 4 tot 7 keer per week 20 tot 30 minuten in de sauna zitten het risico op een beroerte kan verlagen, je immuunsysteem kan stimuleren, de bloeddruk kan helpen beheersen én het ontspanningsproces van je lichaam kan helpen. Uit andere recente onderzoeken blijkt dat het ook helpt tegen rugpijn, het verlichten van depressies en het risico op dementie. Er moeten nog wel meerdere studies komen die deze laatste 3 resultaten voor de volle 100% kunnen bevestigen.

Gezondheidsvoordelen stoombad

In tegenstelling tot de sauna zijn er een hoop minder onderzoeken gedaan naar stoombaden. Dokter Hussain zegt hierover: “Zowel sauna’s als stoomkamer verhogen je huid- en kernlichaamstempratuur waardoor er veranderingen in je lichaam en hersenen worden veroorzaakt. In stoombaden gebeurt dit echter veel sneller en met meer intensiteit omdat daar je zweetreacties letterlijk worden gedempt.” Uit Pools onderzoek kwam naar voren dat sommige mensen daarom beter reageren op Turkse stoombaden.

Wat past bij jou?

Om te weten wat bij je past, is het slim om na te gaan of je goed of slecht tegen warmte kan. Kun je slecht tegen warmte en vind je veel zweten vervelend? Ga dan voor het Turkse stoombad. "Er is nog niet voldoende bewijs van goede kwaliteit om sauna’s en stoombaden direct te vergelijken om uitspraken te doen over gezondheidsverschillen," zegt Hussain.

Niet voor iedereen

Hoewel sauna’s en stoombaden een hoop gezondheidsvoordelen hebben, is het niet geschikt voor iedereen. Mensen die snel flauwvallen of een lage bloeddruk hebben moeten extra alert zijn in de sauna. “Als je de afgelopen 3 maanden een hartaanval of beroete hebt gehad, kan de sauna of het stoombad gevaarlijk zijn. Dat geldt ook voor mensen met een hartklepaandoening”, meldt Hussain.

Dagje naar een wellness? Heerlijk! Neem zeker de nieuwste Libelle Tuin & Zo mee:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Goodhousekeeping. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden