null Beeld

Twee op de vijf thuiswerkers kampt met fysieke klachten door werkplek

De meeste van ons werken nu al een tijdje thuis en moesten in het voorjaar al een thuiswerkplek inrichten. Nu blijkt dat het daarmee nog steeds niet goed zit. Veel werkplekken zijn niet arboproof en dat zorgt voor fysieke klachten.

Twee op de vijf thuiswerkers, dat is maar liefst 41%, heeft last van fysieke klachten, bijvoorbeeld pijn aan de nek, rug, armen en schouders. Dat blijkt uit een enquête van vakbond CNV.

Fysieke klachten

De vakbond deed dit onderzoek onder 2500 leden die sinds het begin van de crisis thuiswerken. We hebben dus massaal last van fysieke klachten, omdat het ons thuis niet lukt om een ergonomisch verantwoorde werkplek te creëren. Twee op de vijf mensen heeft klachten en maar liefst 1 op de 10 mensen bezoekt daardoor ook vaker een fysiotherapeut.

De oplossing volgens CNV

CNV-voorzitter Piet Fortuin licht toe: "44 procent van de thuiswerkers beschikt bijvoorbeeld niet over een goede bureaustoel, een beeldscherm op ooghoogte of een aparte muis en een los toetsenbord bij laptopwerk". De voorzitter heeft ook wel een oplossing voor dit probleem in gedachte: "Wij pleiten voor een fitpakket dat werkgevers aan thuiswerkers moeten aanbieden. Met daarin een online coach die werknemers fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst en een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Zo blijven werknemers gezond en wordt langdurige uitval voorkomen."

Investering

Dit zou nodig zijn omdat een kwart van de thuiswerkers bij het onderzoek aangeeft dat ze niet goed weten hoe ze fysieke klachten kunnen voorkomen en dat ze hier graag tips bij zouden krijgen. Volgens de voorzitter zou het geld vrijmaken voor zo'n fitpakket voor de werkgever geen probleem moeten zijn. Werknemers zouden namelijk efficiënter en productiever werken vanuit huis én in de crisis worden reistijd en reiskosten bespaard. Dit kan volgens Piet Fortuin prima geïnvesteerd worden in de werknemer zelf.

Mentale klachten

Naast de fysieke effecten van het thuiswerken, wil de vakbond ook de mentale effecten bij werknemers benadrukken middels de enquete. Hieruit is namelijk gebleken dat 40% van de werknemers zich geïsoleerd voelt thuis. Ook uitputting en concentratieproblemen komen veel voor en een burn-out ligt sneller op de loer. Piet Fortuin adviseert werknemers: "Ga een uurtje naar buiten overdag en sport en ontspan genoeg. Zeker nu de donkere dagen eraan komen, is dat heel belangrijk."

Stijve nek? Dat is door deze oefening snel verdwenen

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Trouw. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden