null Beeld

Twijfel je of je door een teek bent gebeten? Deze foto’s kunnen helpen

Als je veel buiten bent, loop je de kans om door een teek gebeten te worden. Er zijn verschillende soorten tekenbeten, deze foto's kunnen je helpen ze te identificeren.

Demi Schoenmakers

Tekenbeten zijn heel klein en worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Des te belangrijker om jezelf en je (klein)kinderen te checken nadat je buiten (in het bos) bent geweest. Hoewel elke huid anders kan reageren op verschillende tekenbeten, kunnen deze foto's je helpen te bepalen of de beet gevaarlijk is.

Irritaties

Een teek zal de eerste 12 tot 24 uur op je lichaam doorbrengen op zoek naar een plek om zich te vestigen, zegt Qurat Mudassar, specialist in infectieziekten. Zodra het beestje een gewenste plek vindt, zoals je oksel, liezen of de achterkant van je nek, zal 'ie zich 'vastklikken'. Dan duurt het een paar dagen voordat de teek daadwerkelijk een ziekte over kan dragen en daarna kan het nog 4 tot 7 dagen duren voordat er irritaties of uitslag op je huid verschijnen en je last krijgt van symptomen.

Rode bult

Een tekenbeet is vaak erg klein en pijnloos en ziet eruit als een klein rood puntje. "Dit zul je niet echt opmerken", zegt Mudassar. Je zult je waarschijnlijk pas bewust worden dat je tekenbeet hebt, wanneer de huid eromheen begint te veranderen.


Ziekte van Lyme

De uitslag die je krijgt van een tekenbeet met de ziekte van Lyme lijkt op een roos. Middenin kan het egaal zijn, maar daaromheen wordt het helemaal rood. Ook kan de plek bij sommige mensen jeuken. Aan de andere kant kun je ook de Rocky Mountain Spotted Fever krijgen. Deze bacteriële infectie veroorzaakt uitslag op je ledematen zoals handpalmen, enkels en voetzolen.

Ziek, maar geen uitslag

Je kunt niet altijd vertrouwen op een uitslag bij de dokter. Let daarom goed op andere ziekteverschijnselen, zoals koorts, vermoeidheid, verlies van eetlust, hoofdpijn en spierpijn. "Als je het gevoel hebt dat je midden in de zomer griep hebt, bedenk dan dat je misschien wel een tekenbeet hebt", zegt Walter Schradin, directeur van Wilderness Medicine aan de Universiteit van Alabama in Birmingham.

Herten- of hondenteek

Er zijn veel verschillende soorten teken, maar de herten- en hondenteek zijn de meestvoorkomende. De hertenteek kan de ziekte van Lyme met zich meedragen, terwijl de hondenteek een potentiële drager is van de ziekteverwekker Coxiella, de veroorzaker van Q-koorts.

Het is sowieso altijd het beste om meteen naar de dokter te gaan als je weet dat je door een teek bent gebeten. "Als je binnen 36 uur na het bijten langsgaat, kun je worden behandeld met een simpele antibiotica", zegt Mudassar. Ook kan je arts in sommige gevallen je bloed testen op ziektes.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women's Health US. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden