null Beeld

Uit Libelle-onderzoek blijkt: Vrouwen stellen bezoek bij mannelijke huisarts uit door schaamte

Uit een grootschalige Libelle-enquête blijkt dat 60% van de jonge vrouwen (tot 40 jaar) liever een vrouwelijke huisarts heeft. Vooral bij specifieke klachten zijn veel deelnemers stellig en gaan vrouwen minder graag naar een mannelijke huisarts.

Coks Donders

Deze voorkeur komt voor een groot deel voort uit schaamte, blijkt uit het Libelle-onderzoek. Vrouwen generen zich vaker dan mannen omdat ze zichzelf vaker lelijk vinden en zich voor hun lijf schamen. Die schaamte kan zelfs zo groot zijn dat patiënten hun bezoek aan de huisarts uitstellen (1 op de 8 vrouwen tegenover 1 op de 25 mannen). Dit brengt niet alleen ongemak met zich mee, maar kan ook tot gevaarlijke situaties leiden.

Liever vrouwelijke arts bij intieme problemen

undefined

Daarnaast luisteren vrouwelijke huisartsen nu eenmaal beter (vindt 20% van de respondenten) en zijn ze empathischer (aldus 30%), waardoor de patiënt zich meer op haar gemak voelt. Van de oudere vrouwelijke patiënten heeft ruim een kwart liever een vrouwelijke huisarts en voor het bespreken van intieme problemen ziet zelfs 4 op de 10 van hen het liefst een vrouwelijke huisarts.
Hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen en emeritus huisarts Toine Lagro: ‘Zo’n hoog percentage valt niet te negeren. Dat betekent dat vrouwen als ze dat willen ook echt de kans moeten krijgen om een vrouwelijke huisarts te zien.’ 38% van de patiënten blijkt niet te weten dat ze daar ook recht op hebben.
Vrouwelijke artsen krijgen meer handvatten om patiënten te helpen

Debra Roter, hoogleraar volksgezondheid in de VS, bestudeert de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke huisartsen al dertig jaar: ‘Het onderbuikgevoel van de deelnemers aan deze Libelle-enquête klopt: vrouwelijke huisartsen stellen de mens meer centraal. Patiënten vertellen meer aan vrouwelijke artsen en die krijgen dan ook een helderder beeld van het wel en wee en dus meer handvatten om een patiënt zo goed mogelijk te helpen.’

Aan de enquête, die in Libelle 9 staat (vanaf 15 februari in de winkel), deden ruim 7000 respondenten mee. De enquête kwam tot stand met medewerking van Patiëntenfederatie Nederland.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden