null Beeld

Vaak last van blaasontsteking? Dan zit je misschien niet zo lekker in je vel

Continu het gevoel hebben te moeten plassen terwijl je net nog naar de wc bent gegaan en heftig ruikende urine...Blaasontsteking is ontzettend vervelend en kan erg pijnlijk zijn. Er is een aantal bekende oorzaken voor de infectie, maar nu is er nóg een mogelijke reden boven tafel gekomen.

Anne-Flore Muller

Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak is de E-coli-bacterie de grote oorzaak. Deze bacterie zit normaal gesproken alleen in je darmen, maar kan via ontlasting ook in je blaas terecht komen.

De mogelijke redenen van blaasontsteking

Wanneer je niet plast na de seks, te strak ondergoed draagt of bijvoorbeeld van achter naar voren afveegt na het doen van de grote boodschap, heb je de kans om een blaasontsteking op te lopen. Dit zijn oorzaken die al langere tijd bekend zijn. Maar wist je dat je mentale gezondheid er ook een rol in kan spelen?

Angstige gevoelens

Uit de onderzoeksresultaten van maar liefst 26 studies, blijkt namelijk dat er een groot verband ligt tussen angst en het krijgen van een blaasontsteking. Wanneer je vaak angstige gevoelens hebt, zou dit ervoor kunnen zorgen dat je sneller blaasproblemen krijgt. Het klinkt gek, en toch beaamt uroloog Daisy Vrijens van het Maastricht UMC: "We zien in onze praktijk dat er een overlap bestaat tussen plasklachten en angst en depressie."

Wat te doen

Hoe het kan dat angstige of depressieve gevoelens ervoor kunnen zorgen dat je een blaasontsteking ontwikkeld, is nog niet duidelijk. Wél weten we wat je voor dingen kunt doen om de blaasontsteking te verhelpen. Onder andere het drinken van cranberrysap en het slikken van veel vitamine C zou ervoor kunnen zorgen dat de infectie vanzelf overgaat. Wanneer dit niet het geval is, wordt er een antibioticakuur voorgeschreven.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women's Health, gezondheidsplein.nl, beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden