null Beeld

Valt je vakantie tegen? Zo ga je om met de teleurstelling

De verwachtingen van een vakantie zijn vaak groot en daardoor is het mogelijk dat het ook kan tegenvallen. Je maakt onderling veel ruzie, het sanitair op de camping is verschrikkelijk of je vakantie valt letterlijk in het water. Hoe ga je hier mee om? 

Fenna Witteveen

An Coetsiers is gedragstherapeut en kinderpsychologie bij De Praatdoos. Aan HLN vertelde zij dat we vaak hoge verwachtingen hebben van vakanties, wat ervoor zorgt dat er niet altijd aan die verwachtingen voldaan kan worden. Roxanne Chorkawa is klinisch psychologe is het daarmee eens, ze legt uit dat we geluk vaak zien als een absoluut doel. En als de verwachtingen niet uitkomen, dan krijgen we daar frustratie voor terug. Haar tip is om ook de tegenvallers met humor te bekijken.

De vakantie valt tegen

En dan? Wat doe je als alles tegen valt op je vakantie? Je hebt er immers zo lang naar uitgekeken: dit zou het moment van genieten en jezelf opladen zijn. Hoewel je die teleurstellingen soms liever voor jezelf wilt houden, is erover praten veel beter. Volgens Chorkawa is het slim om de verwachtingen met elkaar te bespreken. Mochten er grote verschillen inzitten, dan kun je die op voorhand tackelen.

Omgaan met teleurstellingen

Het is niet altijd makkelijk om met teleurstellingen om te gaan. Vooral als je ergens heel erg naar uitkeek. Daarom mag je er ook best even van balen. Maar probeer dat uiteindelijk wel om te zetten naar positiviteit. Want die flexibiliteit is nodig als je met teleurstellingen om wilt gaan. Een greppel om je tent moeten graven vanwege de stortregen, zorgt uiteindelijk wel weer voor leuke verhalen en foto's. En die flexibiliteit zorgt er ook voor dat je niet bij de pakken neerzit en een andere camping zoekt als de huidige echt zo verschrikkelijk is. Kijk dus niet achteruit, maar vooruit naar de prachtige vakantiedagen die je nog hebt.

Lachen om teleurstellingen? Dat kan met Herman Finkers' De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron, HLN, Assertief, Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden